Ucraina vrea ca preţul gazului rusesc să fie redus cu o treime

Ucraina vrea să obţină de la Rusia o reducere cu o treime a preţului livrărilor ruseşti de gaz, care se ridică în prezent la 305 dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat joi (18 martie 2010) viceprim-ministrul Serghei Tighipko.

„Preţul plătit de Kiev nu trebuie să îl depăşească prea mult pe cel practicat pentru Belarus, care plăteşte livrările ruseşti la 168 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Tighipko.
O delegaţie condusă de ministrul energiei Iuri Boiko urmează să se ducă la Moscova săptămâna viitoare pentru a încerca să obţină o revizuire a contractelor de gaz şi mai ales o reducere a preţurilor, a indicat marţi primul ministru ucrainean Nikolai Azarov.

Printre altele, Tighipko a estimat că poziţia strategică a Ucrainei, prin teritoriul căreia tranzitează 80% din livrările de gaz rusesc spre Europa, trebuie să îi permită să evite concesiuni politice făcute Rusiei în schimbul unui preţ favorabil.
Raporturile ucraino-ruse în domeniul gazului sunt urmărite atent de europeni, care au suferit la începutul anului 2009 o lungă întrerupere de livrări ruseşti în mijlocul iernii, ca urmare a unui conflict asupra gazului între Kiev şi Moscova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata