UE cere Bulgariei să oprească lucrările la gazoductul South Stream

Comisia Europeană a cerut guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în așteptarea unei decizii dacă acest proiect este unul în conformitate cu legislația europeană, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a CE, transmite Reuters.

Executivul european susține că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în așteptare.

În schimb, autoritățile de la Sofia au decis să demareze lucrările de construcție la secțiunea bulgară a South Stream, considerat o prioritate națională. Țara vecină este puternic dependentă de gazul natural rusesc, în timp ce Rusia vrea să construiască South Stream în ideea de a evita Ucraina.

‘În timp ce se poartă discuții cu autoritățile bulgare și până când va fi respectată în totalitate legislația UE, am cerut autorităților bulgare să suspende acest proiect’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Chantal Hughes. Aceasta a adăugat că executivul comunitar a trimis autorităților bulgare o înștiințare oficială prin care cere unele informații, un pas preliminar care ar putea conduce în cele din urmă la o procedură de ‘infringement’ și, posibil, chiar la amenzi.

Guvernul bulgar are la dispoziție o lună pentru a răspunde la cererea Comisiei Europene.

În timp ce Rusia caută rute alternative pentru exporturile sale de gaze naturale, responsabile pentru o treime din necesarul Europei, Uniunea Europeană caută alte modalități pentru a-și îmbunătăți securitatea aprovizionării. Săptămâna trecută, executivul comunitar a publicat un document strategic, pe care statele membre îl vor dezbate la finele acestei luni, în care se precizează că orice nouă infrastructură trebuie să respecte legislația UE privind piața unică de energie, inclusiv al treilea pachet energetic, care împiedică companiile care furnizează gaze naturale să dețină și infrastructura de distribuție a gazelor naturale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata