UE va semna Acordul de Asociere cu Ucraina după formarea unui guvern în urma alegerilor de la 25 mai

Semnarea unui Acord de Asociere cu UE de către Ucraina a fost legată luni de Comisia Europeană de formarea unui guvern în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, executivul comunitar reamintind că orice ajutor financiar este condiţionat de reforme economice.

‘Acordul comercial şi de investiţii pe care l-am propus este încă pe masă’, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE, în cadrul briefingului de presă cotidian. El a exclus semnarea unui astfel de acord înainte de formarea unui nou guvern ales în Ucraina.

‘Trebuie mai întâi să lăsăm să treacă perioada de tranziţie’ politică începută sâmbătă în Ucraina, urmând ca semnarea unui astfel de acord să fie discutată după 25 mai, ‘odată ce noul guvern va fi format’, a adăugat el. Bailly a subliniat că Bruxellesul nu pune sub semnul îndoielii legitimitatea actualului guvern, dar a precizat că un guvern ales este garantul ‘unui alegeri pe deplin suverane’.

Olivier Bailly a reamintit că o susţinere economică şi financiară europeană pentru Ucraina este condiţionată de realizarea în această ţară a unor reforme economice.

‘Suntem gata să ajutăm, cu condiţia să aibă loc reforme economice în Ucraina’, a subliniat Bailly, în condiţiile în care noile autorităţi ucrainene au solicitat 35 de miliarde de dolari ajutor financiar de la comunitatea internaţională pentru a evita falimentul.

Purtătorul de cuvânt a confirmat că sunt discutate mai multe opţiuni pentru acordarea de asistenţă financiară Ucrainei. ‘UE lucrează la un pachet de sprijin economic internaţional pentru Ucraina – cu sprijin pe termen scurt, mediu şi lung pentru a răspunde provocărilor economiei ucrainene’, a spus Olivier Bailly, precizând că este prea devreme pentru a alege între opţiunile posibile.

El nu a confirmat informaţiile privind organizarea unei conferinţe a donatorilor, dar a precizat că Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, care se află în prezent la Kiev, ar putea comenta acest subiect în cursul zilei.

‘Personal, nu ştiu să se fi luat vreo decizie privind organizarea unei astfel de conferinţe, dar întrucât Înaltul Reprezentant Catherine Ashton este în prezent la Kiev sunt sigur că va fi prima care va comenta dacă o astfel de variantă se confirmă’, a apreciat Bailly. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata