Ultimele fotografii ale lui Kurt Cobain, expuse la Paris

24

La 20 de ani de la sinuciderea lui Kurt Cobain, fotografiile făcute la ultima şedinţă foto a solistului rock sunt expuse într-o galerie pariziană, sub titlul ‘The last shooting’. Cobain apare cu o armă de foc în faţa obiectivului lui Iuri Lenquette, relatează AFP.

Făcute într-o seară de februarie 1994, cele circa 20 de fotografii expuse prima oară integral până pe 21 iunie la Addict Galerie, în centrul Parisului, arată un Kurt Cobain în pulover perforat şi pantaloni jeans prea mari, obosit şi furios, dar şi jucăuş în faţa obiectivului.

Fie că este singur sau alături de ceilalţi membri ai grupului Nirvana, în fotografii colorate sau alb-negru, un accesoriu atrage atenţia în imagini: o puşcă de calibrul 22, pe care Cobain o arată parcă într-n gest de premoniţie. La două luni după şedinţa foto, pe 5 aprilie 1994, cântăreţul de 27 de ani îşi punea capăt vieţii împuşcându-se în cap în casa lui din Seattle.

Iuri Lenquette, pe atunci reporter la revista muzicală Best, a întâlnit grupul Nirvana în cursul primului lui concert în Franţa, în 1991. L-a însoţit apoi într-un turneu australian şi a păstrat relaţii bune cu Kurt Cobain, în pofida reticenţei cântăreţului de a poza. ‘Când era la Paris, venea adesea în studioul meu. Rămânea după-amiaza, cântând la chitară sau uitându-se prin colecţia mea de discuri. Devenise un obicei. Într-o zi mi-a spus că ar vrea să îmi pozeze. Nu îmi venea să cred’, îşi aminteşte Iuri Lenquette în dosarul de prezentare a expoziţiei.

Cobain a revenit în aceeaşi seară şi a ‘insistat’ să fie fotografiat cu puşca, pe care a îndreptat-o ‘spre tâmplă, spre gură, spre obiectiv’, adaugă fotograful. Iuri Lenquette spune că el nu ‘a crezut niciodată în ideea unui mesaj pe care ar fi vrut să îl transmită cântăreţul. La urma urmelor, să pozezi cu o armă de foc este un gest clasic în fotografia rock’.

După sinuciderea lui Kurt Cobain, Lenquette a cerut agenţiei sale să nu scoată la vânzare fotografiile cele mai stânjenitoare şi a refuzat câteva propuneri financiare ‘extrem de tentante’ din partea unor publicaţii. Această ultimă şedinţă foto a cântăreţului a marcat şi o cotitură în cariera fotografului. ‘După moartea lui Kurt, am abandonat rockul ca să mă ocup de altceva. Ca şi cum toată povestea din jurul acestui gen de muzică pierduse din atracţie odată cu dispariţia lui’, mărturiseşte Lenquette. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata