Un chef francez care a gătit pentru COP21, condamnat pentru atingere adusă mediului

Celebrul chef francez Marc Veyrat, unul dintre bucătarii aleși să gătească pentru participanții la conferința internațională la nivel înalt dedicată climei de la Paris (COP21), a fost condamnat vineri la plata unei amenzi de 100.000 de euro pentru infracțiuni care au adus atingere mediului în locul unde se află restaurantul său în Alpii francezi, informează France Presse.

Maestrul bucătar a fost declarat vinovat pentru că a defrișat 7.000 m2 de pădure fără autorizație și pentru că a adus atingere zonelor umede (soluri inundate mai mult de șase luni pe an) pe o suprafață de peste 10.000 m2 la Manigod, unde deține un restaurant și o proprietate de familie.

La 27 noiembrie, instanța a dispus refacerea acestor zone umede în decurs de trei luni, sub sancțiunea unei penalități de 3.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, și a cerut patru până la șase luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 100.000 euro.

Avocatul lui Veyrat, Nicolas Ballaloud, a estimat că suma mare stabilită pentru amendă se datorează și „personalității și reputației domnului Veyrat”. El a mai spus că urmează să ia o decizie cu privire la o posibilă cale de atac.

Justiția îl acuză pe bucătarul în vârstă de 65 de ani că a realizat, între 2012 și 2013, într-o zonă naturală protejată, lucrări de amenajare considerate dăunătoare mediului. Potrivit autorităților locale, „gradul de degradare a anumitor terenuri” este atât de mare încât „solurile au devenit infertile”.

În cadrul audierii, Veyrat spus că îi pare rău de tot ce s-a întâmplat.

„Eu nu sunt mai presus de lege. Toată lumea face greșeli, chiar și eu”, a subliniat cheful din boxa acuzaților, recunoscând” erori fundamentale” și dând asigurări de „buna sa credință”.

Marc Veyrat a fost unul dintre bucătarii aleși pentru a găti felurile de mâncare pentru șefii de stat participanți la Conferința ONU privind clima ce s-a desfășurat la Paris în perioada 30 noiembrie-12 decembrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata