Ungaria a obţinut un credit de 500 milioane de euro de la BEI pentru reabilitarea reţelei de drumuri

15

Banca Europeană de Investiţii va oferi împrumuturi preferenţiale pentru a finanţa dezvoltarea reţelei de drumuri din Ungaria până în anul 2020, ca urmare a unui acord pentru o linie de credit în valoare de 500 milioane de euro semnat luni la Budapesta de ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, şi vicepreşedintele BEI, Laszlo Baranyay, informează MTI.

Linia de credit de la BEI va fi acordată în mai multe tranşe, prima tranşă de 140 de milioane de euro urmând să fie utilizată la finanţarea modernizării acelor tronsoane din reţeaua de drumuri care nu fac parte din reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T) şi care nu pot fi susţinute cu fonduri europene.

„Creditul de la BEI, împreună cu contribuţia Ungariei, va sprijini investiţii estimate la 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea reţelei de drumuri. Accentul pus pe infrastructură este un factor crucial în îmbunătăţirea accesibilităţii şi conectivităţii Ungariei, crescând astfel competitivitatea ţării şi calitatea vieţii pentru cetăţenii săi’, a declarat vice-preşedintele BEI pentru regiunea Europei Centrale, Laszlo Baranyay.

Fondurile de la BEI vor sprijini diferite proiecte variind de la construcţia de noi drumuri la reabilitarea drumurilor existente şi astfel vor ajuta la eliminarea blocajelor regionale şi la îmbunătăţirea legăturilor cu coridoarele de transport trans-europene.

În 2015, Ungaria şi BEI au semnat acorduri de împrumut în valoare de 1,424 miliarde de euro, în creştere cu 88% comparativ cu 2014, iar BEI a acordat Ungariei anul trecut împrumuturi în valoare de 1,054 miliarde de euro, în creştere cu 18%.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata