Zborul MH17: Moscova denunţă tăcerea occidentalilor pe marginea anchetei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat, luni, 25 august, Occidentul și Kievul că ‘au pierdut orice interes’ pentru ancheta pe marginea cauzelor prăbușirii avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, partea rusă subliniind în repetate rânduri ‘lipsa de transparență’ a anchetei, informează AFP.

‘De fapt, suntem singurii (partea rusă) care continuăm să acordăm atenție acestei probleme’, a declarat Lavrov în timpul unei conferințe de presă organizate luni la Moscova. ‘Avem impresia că alții și-au pierdut orice interes pentru anchetă’, a mai spus șeful diplomației ruse.

Potrivit lui Lavrov, ‘după primele acuzații aproape isterice ce vizau Rusia și pe rebeli, autorii acestora păstrează acum tăcerea’.

Astfel, după cum afirmă Serghei Lavrov, Rusia ‘nu a auzit nicio explicație clară a faptului că decriptarea completă a înregistrărilor de zbor nu sunt încă disponibile și că Ucraina nu poate nici la această oră să prezinte înregistrarea comunicărilor dintre controlorii de trafic din Dnepropetrovsk (estul Ucrainei) și toate avioanele care survolau regiunea în acel moment’.

Rusia ‘pune aceleași întrebări Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO), însă fără a obține niciun răspuns transparent’, a mai spus ministrul rus.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, având 298 de oameni la bord, dintre care 193 de olandezi, a fost doborât de o rachetă, la 17 iulie, în timp ce survola teritoriul ucrainean controlat de separatiștii proruși. Investigația experților internaționali la fața locului a fost suspendată la începutul lunii august, din cauza luptelor din jurul zonei în care s-au împrăștiat resturile avionului.

Kievul și occidentalii îi acuză pe rebeli că au tras racheta, în timp ce Moscova și insurgenții arată cu degetul spre Kiev. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata