Covid împinge Noua Zeelandă în cea mai gravă recesiune din ultimii ani

32

Noua Zeelandă se află în cea mai profundă recesiune din ultimele decenii, în urma unor măsuri stricte ca răspuns la pandemia Covid-19, care au fost apreciate pe scară largă.

PIB-ul țării a scăzut cu 12,2% între aprilie și iunie, odată cu blocarea și închiderea frontierelor.

Este prima recesiune din Noua Zeelandă de la criza financiară mondială și cea mai gravă din 1987, când a început sistemul actual de măsurare.

Dar guvernul speră că răspunsul său la pandemie va duce la o recuperare rapidă.

Națiunea de aproape cinci milioane a fost declarată pe scurt liberă de virus și, deși are încă o mână de cazuri, a avut doar 25 de decese.

Economia va fi probabil o problemă cheie la alegerile de luna viitoare, care a fost amânată după o creștere neașteptată a cazurilor Covid-19 în august.

Purtătorul de cuvânt al Statisticii NZ, Paul Pascoe, a declarat că măsurile puse în aplicare de la 19 martie au avut un impact imens al unor sectoare ale economiei.

„Industriile precum comerțul cu amănuntul, cazarea și restaurantele și transporturile au înregistrat scăderi semnificative ale producției, deoarece acestea au fost cel mai direct afectate de interdicția internațională de călătorie și de blocarea strictă la nivel național”, a spus el.

Guvernul primului ministru Jacinda Ardern a declarat că succesul în suprimarea virusului va contribui probabil la recuperarea perspectivelor.

Ministrul finanțelor Grant Robertson a declarat că numărul PIB-ului este mai bun decât se aștepta și a sugerat o recuperare puternică în viitor.

„A merge din greu și devreme înseamnă că ne putem întoarce mai repede și mai puternic”, a spus el.

Unii economiști prezic, de asemenea, o recuperare rapidă, din cauza răspunsului puternic al Noii Zeelande la virus.

„Ne așteptăm ca scăderea record a PIB-ului trimestrial din iunie să fie urmată de o creștere record în trimestrul din septembrie”, a declarat economistul senior Westpac, Michael Gordon.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News