Guvernul vrea să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii în perioada iulie-decembrie

Guvernul vrea să suspende contribuţiile la Pilonul II de pensie de la 1 iulie 2018 şi până la finalul anului. 

Propunerea apare intr-un proiect postat pe site-ul Executivului, la capitolul Program Legislativ 2018.

Potrivit documentului, contribuţiile CAS vor fi încasate integral la bugetul de stat, iar plata sumelor aferente Pilonului II se suspendă o jumătate de an.

În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

Documentul e asumat de Secretariatul General al Guvernului. Senatorul PNL, Florin Cîţu, care ste şi preşedintele comisiei economice din Senat a descoperit iniţiativa.

Florin Cîţu: Faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desfiinţarea lui

„Avem două confirmări: Pilonul II de pensii dispare şi se fură banii pentru a fi folosiţi la finanţarea altor cheltuieli. Poate că nu e o coincidenţă faptul că, de la 1 iulie se propune mărirea pensiilor, probabil că pentru asta vor fi folosiţi aceşti bani. Faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desfiinţarea lui”, a declarat Florin Cîţu pentru Digi24.

În luna aprilie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nici Legislativul şi nici Executivul nu au în vedere naţionalizarea Pilonului II de pensii, el precizând că cei care au cotizat la fondurile obbligatorii administrate privat nu vor pierde la pensie.

Tot în aprilie, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anunţat că solicită autorităţilor să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II şi le-a cerut acestora să răspundă solicitărilor repetate de a iniţia un dialog cu toate părţile implicate.

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute în aprilie, de APAPR, în Comisia economică din Senat.

Totalul activelor administrate privat, în cazului Pilonului II, erau de 41,7 miliarde lei în februarie, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Din această sumă, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezintă câştigul net obţinut de participanţi prin investirea banilor lor.

Sursa: Digi24
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata