Liderul afgan Ashraf Ghani propune foaia de parcurs a păcii în trei etape

0

Președintele afgan Ashraf Ghani va prezenta o foaie de parcurs de pace în trei faze pentru Afganistan în cadrul unei întâlniri propuse în Turcia, în căutarea unui acord cu talibanii și a unui încetări a focului înainte de alegeri, arată un document văzut de Reuters.
Washington face presiuni pentru ca o conferință să fie găzduită de Turcia, cu implicarea ONU, în această lună pentru a finaliza un acord de pace între guvern și talibani, întrucât un termen de 1 mai se apropie, de retragerea tuturor trupelor străine.

Planul lui Ghani va fi prezentat ca o contracarare a propunerilor prezentate de Washington, respinse de guvernul afgan, care intenționează să elaboreze imediat un nou sistem juridic pentru ca o administrație interimară să includă reprezentanți talibani.

Documentul arată că propunerea lui Ghani „Reaching an Endstate” va include, în prima fază, un consens privind o soluționare politică și o încetare a focului, monitorizată la nivel internațional.

A doua fază va avea loc privind alegerile prezidențiale și instituirea unui „guvern al păcii” și aranjamente de punere în aplicare pentru a merge spre noul sistem politic.
A treia fază va presupune construirea unui „cadru constituțional, reintegrarea refugiaților și dezvoltare”, pentru ca Afganistanul să avanseze.

Un înalt oficial guvernamental a declarat că Ghani și-a împărtășit deja foaia de parcurs cu capitalele străine.

Data întâlnirii Turciei nu este încă decisă, dar mai multe surse au declarat pentru Reuters că ar putea avea loc peste două săptămâni.

Guvernul afgan și mai mulți politicieni au spus că vor trebui să fie de acord cu agenda, cu talibanii, înainte de ședință.

Într-o declarație de luna trecută, talibanii au amenințat că vor relua ostilitățile împotriva trupelor străine în Afganistan dacă nu vor respecta termenul de 1 mai prevăzut într-un acord între insurgenți și administrația Trump, anul trecut.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luna aceasta că ar fi „greu” să retragă ultimele trupe americane din Afganistan până la 1 mai „doar din punct de vedere al motivelor tactice”, dar a spus că nu crede că vor fi încă acolo anul viitor.

Un înalt oficial guvernamental a declarat că talibanii sunt dispuși să prelungească limita de 1 mai și că nu vor relua atacurile împotriva forțelor străine în schimbul eliberării a mii de prizonieri deținuți de autoritățile de la Kabul.

Mohammad Naeem, un purtător de cuvânt taliban în Qatar, a declarat că nu a fost făcută o astfel de ofertă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata