Locul propus de Guvernul PSD – ALDE pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente pare ales să garanteze eșecul

4

Deputatul european Siegfried Mureșan: Guvernul PSD – ALDE a depus candidatura României pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (AEM) din Londra la București și a propus un loc de construcție a noului sediu care pare ales să garanteze eșecul țării noastre în această competiție. Guvernul, așa cum ne anunță victorios într-un comunicat de presă, propune construirea noului sediu în spatele stației de metrou Pipera. Este chiar stația de metrou unde, la orele de vârf, se stă la coadă și câte 10 – 15 minute numai ca să ajungi la peron. În plus, mai este legat de restul orașului doar printr-o linie de tramvai pe care circulă tramvaiul numărul 16, care merge spre Piața Sfântul Gheorghe, traseu care durează cam o oră, fără aer condiționat în vagoane, și tramvaiul 36, care merge spre o zonă de periferie a orașului, Republica. Nicio linie de transport public nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni, transportul până și de la aeroport este o aventură chiar și pentru bucureștenii care cunosc bine orașul și sunt familiarizați cu sistemul său de transport public învechit și depășit moral. Mai trebuie spus că zona, deja sufocată de multinaționalele care au sedii aici, este legată de oraș printr-o stradă cu o singură bandă de circulație pe sens și că orice șofer care a trecut pe acolo în orele de vârf știe că se formează cozi de zeci de minute la multele treceri de pietoni nesemaforizate, traversate zilnic de zecile de mii de angajați de pe platforma industrială. Să mai vorbesc despre lipsa trotuarelor pe ambele sensuri de mers dintr-un capăt într-altul al Bulevardului Dimitrie Pompeiu sau despre starea în care se află trotuarele existente? Sau despre cât de mult ar fi valorat în ochii evaluatorilor candidaturii noastre dacă ar fi existat o pistă de biciclete sau dacă primarul Capitalei, Gabriela Firea, și-ar fi asumat construirea uneia ca dovadă de susținere a unei acțiuni a Guvernului condus de partidul din care face parte?

Spre comparație, uitați-vă doar pe site-ul actual al Agenției Europene pentru Medicamente, ceea ce ar fi trebuit să facă și Guvernul când a realizat dosarul de candidatură al României, și veți vedea că actualul sediu al Agenției se află aproape de centrul Londrei, la 11 minute de mers cu mașina de Turnul Londrei, ca să iau la întâmplare un punct de reper, că este legat de oraș printr-o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de autobuz și prin rețeaua de feriboturi a orașului. În plus, cea mai apropiată autostradă interioară de sediul Agenției se află la doar 2 minute de mers cu mașina.

Este o dovadă de incompetență administrativă din partea Guvernului PSD – ALDE să se prezinte la Bruxelles cu o candidatură care să conțină o astfel de propunere pentru sediul unei agenții europene cu peste 600 de angajați, cu o rețea de experți internaționali de 4.500 de persoane, formată din cei mai renumiți oameni de știință și medici din lume, și mii de vizitatori anual, în special medici și oameni de afaceri din industria farmaceutică. Nici nu pot să-mi imaginez expresiile de pe fețele evaluatorilor candidaturii noastre care probabil că vor dori să vadă la fața locului atuurile pe care țara noastră le-a pus la bătaie pentru câștigarea acestei competiții și se vor pomeni captivi în haosul din Pipera. Guvernul PSD – ALDE n-ar fi putut să aleagă în întreaga țară un loc mai aglomerat și mai nepotrivit pentru o agenție europeană. Nici nu știi ce să crezi când te uiți la «grupul de lucru interinsituțional» despre care se vorbește în comunicatul de presă al Guvernului, format din specialiști ai 6 instituții centrale, 4 ministere, Secretariatul General al Guvernului și Agenția Națională a Medicamentului, poți chiar crede că au ales acest loc intenționat, tocmai pentru ca România să piardă această competiție. Vreau ca România să găzduiască această Agenție, însă, pentru a câștiga, avem nevoie de o candidatură fără defecte. Dacă guvernanții ne vor spune «Bruxelles-ul este de vină, ne discriminează și ne tratează ca europeni de mâna a doua» să știți ce să le răspundeți.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata