Alimente care nu trebuie să lipsească în timpul vacanţei

40

Majoritatea persoanelor au grijă de dieta lor în mod special înainte de sosirea verii și vacanței, cu gândul la cum vor arăta pe plajă și la piscină. Alimentația este o temă importantă în toate anotimpurile, dar vara cu atât mai mult.

Temperaturile înalte și schimbările survenite în privința obiceiurilor pot da peste cap organismul, fapt pentru care este esențial să se mențină o dietă sănătoasă.

Expertul în nutriție și autor al cărții ‘Tú eres tu medicina’ (Tu ești medicamentul tău), Ata Pouramini, oferă câteva sfaturi fundamentale pentru a nu se neglija alimentația în timpul verii, relatează site-ul infosalus.com.

Ce se mănâncă în concediu?

În timpul vacanței este mai probabil să nu se mănânce acasă, ceea ce îngreunează menținerea unei diete sănătoase. Pentru astfel de situații, Ata Pouramini stabilește un meniu ideal.

Pentru felul întâi, sugerează o salată de ‘frunze’ verzi, care înviorează, hidratează, aduce minerale și vitamine și nu îngrașă.

La felul doi, și mai ales dacă vacanța se desfășoară la plajă, expertul recomandă sardele, anșoa și macrou. Acest tip de pește, bogat în omega-3, este benefic pentru sistemul nervos și pentru odihnă, facilitând un somn mai bun.

Iar ca desert, în loc de înghețată sau prăjitură, Ata Pouramini optează pentru câteva bucăți de ananas. Acesta este un aliment diuretic care ajută la prevenirea retenției de lichide, o problemă ce se agravează pe timpul verii și mai ales în cazul femeilor.

Ce se poate ‘ciuguli’ între mese?

Pentru a se evita aperitivele mai puțin sănătoase ori cu un înalt conținut de grăsimi, se recomandă ca totdeauna să fie la îndemână o banană. Bananele au hidrați de carbon și zahăr natural care dau un spor de energie. În plus, nivelurile înalte de potasiu ajută la reglarea nivelurilor de apă din organism și la evitarea deshidratării.

Semințele de floarea-soarelui constituie altă opțiune pentru a ‘ciuguli’ ceva între mese. Sunt bogate în vitamina E, care funcționează ca un puternic antibacterian și antiviral, întărind sistemul imunitar. În plus, este antioxidant, ceea ce ajută în lupta împotriva îmbătrânirii.

Băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr sunt de evitat, mai ales pentru că favorizează obezitatea, nu sunt sănătoase și nu hidratează corect. În locul lor, o sticlă de apă va asigura hidratarea corectă și va ajuta la evitarea constipației pe care o pot cauza schimbările de loc și dietă. Se recomandă ca totdeauna să fie o sticlă de apă la îndemână.

Ce se mănâncă acasă?

La întoarcerea din concediu, trebuie să se umple cămara cu alimente bogate în fibre, ca orezul și pastele integrale, care contribuie, de asemenea, la menținerea unor niveluri de glucoză stabile și înlătură nevoia de a ‘ciuguli’ ceva între mese.

Pe de altă parte, este important să existe în frigider avocado, pepene galben și pepene verde. Aceste trei alimente favorizează hidratarea, ceea ce este foarte important pe timp de vară. Avocado, bogat în vitamina E, poate fi consumat în salate. Pepenele galben și cel verde sunt ideale pentru copii, pentru că aduc vitamina C, care ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos și puternic. Gustul dulce al acestor fructe le transformă într-un desert ideal pentru vară.

Ata Pouramini recomandă, de asemenea, pieptul de curcan, care conține un aminoacid numit triptofan, precursor al serotoninei, hormonul fericirii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News