Soia – o alternativă sănătoasă?

12

Soia reprezintă unul dintre produsele care se consumă în perioada Postului Mare, atunci când persoanele care îl ţin caută variante alimentare cât mai hrănitoare.

„Soia a constituit încă din cele mai vechi timpuri o sursă esenţială de proteine pentru popoarele asiatice. Există însă şcoli de nutriţie, în special occidentale, care consideră că soia conţine mari cantităţi de toxine, acid fitic, substanţe fitoestrogene care influenţează negativ în special funcţiile glandelor endocrine, produc tulburări de creştere şi sunt cauza pubertăţii precoce la copiii hrăniţi cu lapte de soia. Pe de altă parte, alimentaţia foarte variată, creşterea greutăţii corporale la copii şi chiar accesul la informaţie (necenzurată) sunt factori care au determinat debutul pubertar precoce. S-a observat şi faptul că populaţia asiatică, o mare consumatoare de soia, este mai predispusă la cancer esofagian şi gastric”, a declarat nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Ea a afirmat că susţinătorii consumului de soia consideră însă că aceste neoplazii apar din cauza consumului excesiv de sare şi carne de peşte pregătită nedietetic.

În acelaşi timp, nu trebuie uitat faptul că soia se consumă în cantităţi mari în China şi în Japonia, unde incidenţa bolilor cardiovasculare şi bolilor canceroase este mult mai mică decât în lumea apuseană. În plus, studiile arată că femeile care consumă în mod regulat produse pe bază de soia (cu aport mare de izoflavone) au un risc mai mic de cancer mamar”, a arătat nutriţionistul.

Potrivit acesteia, izoflavonele conţinute în soia au un rol important în lupta împotriva tumorilor: sunt antioxidanţi puternici şi deci reduc stresul oxidativ la nivel celular, previn formarea radicalilor liberi care modifică celula, au efect antiestrogenic, esenţial în profilaxia cancerului mamar şi uterin.

„În concluzie, cei mai mulţi epidemiologii consideră că folosirea curentă a produselor din soia împreună cu un mod de viaţă echilibrat (somn suficient, exerciţiu fizic, consum suficient de apă) poate avea o influenţă pozitivă asupra sănătăţii individului„, a adăugat medicul.

Ea a spus că se pot consuma produse din soia, însă a atenţionat asupra felului de produs cumpărat. Astfel, soia trebuie cumpărată sub formă de boabe şi preparată în casă sub diverse feluri: supă, sote, piure.

„Tot ce găsim în magazine sub formă de produse semipreparate sau conserve conţin soia în cantităţi mici şi sunt foarte bogate în sare, aditivi alimentari şi conservanţi, toate aceste ingrediente fiind neindicate”, a explicat nutriţionistul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News