Irlanda își extinde avantajul față de Luxemburg în industria ETF

53

În contextul ETF-urilor, Luxemburgul a rămas și mai mult în urma Irlandei, ca domiciliu de fonduri tranzacționate la bursă în Europa, iar decalajul este de așteptat să se mărească.

Irlanda găzduiește acum peste două treimi din activele ETF-urilor europene, cu o cotă de piață de 67% și active gestionate de 939 de miliarde de euro la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit datelor Morningstar.

Luxemburg este al doilea domiciliu ca mărime, cu 276 de miliarde de euro, reprezentând o cotă de 20%.

Irlanda a fost mult timp cel mai mare domiciliu, dar decalajul s-a mărit în ultimii ani, activele administrate ale Irlandei crescând cu 159% de la sfârșitul anului 2018 până la sfârșitul lunii ianuarie, în timp ce ale Luxemburgului au crescut cu 79%.

 

„Este cel mai probabil un decalaj care va continua să se extindă”, a declarat Andrea Murray, șeful departamentului de dezvoltare a afacerilor la Blackwater Search and Advisory.

Ea a spus că o mare parte din cota de piață dominantă a Irlandei a fost determinată de un tratat fiscal favorabil pentru ETF-urile de acțiuni din SUA, reducând impozitul reținut la sursă pe dividende la 15%, în timp ce ETF-urile de acțiuni din SUA cu domiciliul în Luxemburg sunt supuse cotei de 30%.

„Aceasta este o diferență semnificativă care poate influența profiturile mult căutate”, a spus Murray.

„În plus, Dublin găzduiește un bazin de talente în creștere de experți ETF și membri ai ecosistemului, care nu poate decât să contribuie la propulsarea dominației Irlandei atât de mult mai departe.”

Piața ETF-urilor din Europa urmează să atingă 1,7 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an și 3,1 miliarde de dolari până în 2030, potrivit EY.

Abrdn și-a înregistrat recent primele două ETF-uri în Irlanda, în timp ce Axa Investment Managers a ales Irlanda pentru primele sale fonduri când a lansat o afacere ETF anul trecut.

Ambele Amundi și BNP Paribas Asset Management au anunțat recent noi ETF-uri în Irlanda, concentrându-se anterior pe Luxemburg ca domiciliu.

BNP Paribas AM a citat tratatul fiscal atunci când a anunțat fondurile, adăugând că are planuri de extindere pe piețe precum Marea Britanie, Elveția și țările nordice, „unde investitorii au o preferință” pentru fondurile domiciliate în Irlanda.

Dar Deborah Fuhr, fondatorul ETFGI, a spus că există și alte probleme dincolo de impozitare.

„Este o provocare să schimbi tratatul fiscal dintre Luxemburg și SUA, dar nu cred că este vorba doar despre asta”, a spus ea.

„Mulți dintre emitenții de ETF la nivel global au sediul în SUA, așa că din punct de vedere istoric a existat o potrivire mai naturală cu Irlanda, având în vedere că mulți irlandezi locuiesc în SUA, plus că alinierea limbii engleze a făcut-o mai ușoară.”

Cele mai recente știri despre ETF-uri

Vizitați ETF Hub pentru a afla mai multe și pentru a explora datele noastre aprofundate și instrumentele de comparare care vă ajută să înțelegeți totul, de la performanță la evaluările ESG

Doamna Fuhr a adăugat că capacitățile furnizorilor de servicii din Irlanda au fost din punct de vedere istoric mai avansate decât ale Luxemburgului, dar că Luxemburg a avut o cotă mai mare de ETF-uri care vizează piețele germane, elvețiene și franceze.

În ciuda acestui fapt, BNP Paribas AM și Axa IM au citat ambele Germania și Elveția drept piețe țintă pentru ETF-urile lor cu domiciliul în Irlanda.

Lisa Kealy, liderul ETF al EY pentru Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa, a declarat: „Piața europeană de ETF primește în prezent o cerere puternică de investitori și raportează intrări pozitive, Irlanda și Luxemburg conducând o mare parte a activității europene.

„Ambele piețe și-au construit credibilitate de-a lungul deceniilor în spațiul ETF și au stabilite cadre de reglementare puternice.”

Ea a adăugat că ambele jurisdicții și-au extins cota de piață în Europa în ultimii cinci ani, Irlanda crescând cu 26% anual și Luxemburg cu 19%.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online