Huawei cedează teren, pe măsură ce rivalii mai mici ai smartphone-urilor intră pe piețe

Expedierile de telefoane inteligente la Huawei Technologies Co Ltd din China, cândva cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, s-au înjumătățit în primul trimestru din China, deoarece sancțiunile SUA au înăbușit lanțul de aprovizionare chiar și în timp ce piața globală a smartphone-urilor a revenit.

Expedierile din China au scăzut la 14,9 milioane de telefoane în trimestrul încheiat în martie, de la 30,1 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit firmei de cercetare Canalys. În afara Chinei, Huawei a livrat 3,7 milioane de unități.

„Torța a fost transmisă lui Vivo și Oppo, care au valorificat majoritatea problemelor Huawei pe plan intern”, a declarat analistul contrapunctului Yang Wang. „A fost un an greu pentru Huawei și nu vedem nicio îmbunătățire în curând”.

Cota sa de piață a scăzut la 16% față de 41% în urmă cu un an, în timp ce Vivo și Oppo și-au văzut livrările în creștere cu 79%, respectiv 65%. Vivo a livrat 21,6 milioane de unități în primul trimestru, în timp ce Oppo a livrat 20,6 milioane.
Huawei a fost pus pe o listă neagră de către fostul președinte american Donald Trump în 2019, care a interzis companiei să importe tehnologie critică de origine americană, afectându-i capacitatea de a-și proiecta propriile cipuri și componente sursă de la furnizori externi.

Interdicția a pus sub presiune afacerea cu telefoane Huawei, care a dus la profit, determinând vânzarea unității sale de smartphone-uri Honor în noiembrie.

Huawei a declarat că veniturile sale din primul trimestru au scăzut cu 16,5%. Compania, care este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, caută o schimbare strategică și este în discuții pentru a prelua controlul asupra unei unități de vehicule electrice a unui mic producător auto chinez, au declarat surse pentru Reuters.

Piața globală a smartphone-urilor din China a revenit la nivelurile pre-pandemice, livrările crescând cu 24% față de primul trimestru de acum un an, când pandemia a atins apogeul în țară.

Livrările Xiaomi Corp  în China au crescut cu 75% până la 13,5 milioane de unități, în timp ce Apple Inc a crescut cu 49% până la 12 milioane, datorită cererii puternice pentru seria iPhone 12, primul telefon 5G al companiei.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata