Administrația Prezidenția a informat că președintele Klaus Iohannis îl va primi pe omologul său din Polonia la Palatul Cotroceni.

Foto: 4gmedia.ro
25

În data de 22 martie, președintele Poloniei, Andrzej Duda, are planificată o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre tensiunile militare din Ucraina. Întrevederea de la Palatul Cotroceni este programată la ora 16:00 iar cei doi lideri urmează să susțină declarații de presă comune la finalul discuțiilor.

Despre conflictul din Ucraina, președintele României a vorbit, de mai multe ori despre invazia rusă și a explicat faptul că NATO nu își dorește un conflict militar.

Klaus Iohannis a avut o întrevedere și cu omologul său din Estonia

În acest sens, anterior, președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu omologul său din Estonia, în cadrul căreia au discutat despre situația din Ucraina, în special despre decizia NATO de a nu impune restricție deasupra țării conduse de Volodimir Zelenski.

În intervenţiile sale, „NATO nu îşi doreşte un conflict militar cu Federaţia Rusă. NATO doreşte să întreprindă orice se poate întreprinde pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de graniţele în care se desfăşoară acum. Măsurile pe care le-a luat NATO, pe care le-a luat Uniunea Europeană sunt de tip sancţiuni economice. În consecinţă, impunerea unei zone în care nu se poate zbura, a unei no-fly zone, nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă în care nu se poate zbura se poate impune doar militar şi nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziţie este foarte clară şi România s-a raliat la această poziţie”, a afirmat Iohannis, întrebat pe această temă la conferinţa de presă comună cu preşedintele Estoniei, Alar Karis, de la Palatul Cotroceni.

La rândul lui, președintele Estoniei a declarat că impunea unei astfel de restricții este o chestiune dificilă, însă subliniază că ar trebui, la un moment dat, să se instituie o astfel de zonă.

Astfel, „Într-adevăr Parlamentul nostru a adoptat o astfel de declaraţie, pentru că vrem să arătăm că ne dorim să facem mai mult decât face NATO în momentul de faţă. Această zonă de excludere aeriană este o chestiune dificilă. (Secretarul general al NATO) Jens Stoltenberg a explicat foarte clar cât de complicat este să se instituie o astfel de zonă în momentul de faţă, pentru că, în felul acesta, NATO şi Rusia vin în contact direct şi este ceva ce nu ne dorim în momentul de faţă. Dar, cred că, la un moment dat, va trebui să instituim o astfel de zonă. Se discută pe această temă, nu există un răspund clar deocamdată. NATO nu sprijină această idee, însă membrii Parlamentelor naţionale au dreptul să scrie scrisori, să facă astfel de declaraţii”, a afirmat Alar Karis.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata