Casa de licitaţii Christie’s îşi va extinde de patru ori operaţiunile din Hong Kong până în 2024

Marţi 27 iulie, Casa de licitaţii Christie’s a anunţat că intenţionează să îşi extindă prezenţa fizică la Hong Kong până în 2024, prin deschiderea unor galerii şi spaţii de vânzări cu o suprafaţă de patru ori mai mare decât cea de care dispune în prezent, mizând pe creşterea pieţei de artă atât în centrul financiar cât şi în întreaga Asie, transmite Reuters.

În acest fel, Christie’s va deveni principalul chiriaş al unui nou zgârie nori care se construieşte în prezent în centrul Hong Kongului, închiriind o suprafaţă totală de aproximativ 4.500 metri pătraţi pe patru etaje. Clădirea, concepută de biroul de arhitectură Zaha Hadid Architects şi dezvoltată de Henderson Land, urmează să fie finalizată în 2023.

Astfel că Francis Belin preşedintele pentru regiunea Asia Pacific de la Christie’s, le-a spus jurnaliştilor că o suprafaţă de 2.787 de metri pătraţi în noua clădire va fi utilizată pentru galerii şi spaţii de vânzări, comparativ cu una 650 metri pătraţi în actualul birou.

„Pentru noi este greu să ne majorăm vânzările pentru că nu avem spaţiile necesare pentru a face acest lucru”, a spus Francis Belin. În prezent, Christie’s este nevoită să închirieze spaţii pentru a putea organizaţii mari licitaţii şi expoziţii.

Graţie viitorului său nou sediu central, Christie’s va putea organiza în fiecare an la Hong Kong aproximativ şase licitaţii majore care se vor întinde fiecare pe parcusul unei săptămâni, comparativ cu doar două în prezent, primăvara şi toamna, a spus Belin.

În contextul financiar, vânzările în valoare de 458 milioane de dolari realizate de Christie’s la Hong Kong în luna mai a acestui an, reprezintă cea mai ridicată cifră de după 2013 şi au venit în contextul în care centrul financiar asiatic şi-a revenit după contracţia economică provocată anul trecut de pandemia de COVID.

În plan general, în prima jumătate a acestui an Asia a fost responsabilă pentru un nivel record de 39%, sau peste un miliard de dolari din vânzările globale realizate de casa Christie’s, în creştere faţă de 20-25% înaintea pandemiei, depăşind Europa şi America de Nord.

„Hong Kongul este centrul pieţei de artă. Nimic nu a afectat încrederea în piaţa de artă aici”, a spus Francis Belin.

Pentru viitorul apropiat, analiştii de la firma de consultanţă GlobalData se aşteaptă ca populaţia din Hong Kong cu active lichide în valoare de peste un milion de dolari să îşi revină în 2021 şi să crească cu 12% până la 243.320 de persoane, după un an 2020 afectat de pandemie când s-a situat la 217.300 de persoane. Comparativ, populaţia totală a Hong Kong-ului este de 7,5 milioane de locuitori.

Din punct de vedere al activităţii, în luna martie a acestui an, Christie’s a devenit prima mare casă de licitaţii care a vândut o operă de artă digitală care nu există în format fizic. În total, în prima jumătate a acestui an Christie’s a vândut artă digitală în valoare de aproape 100 de milioane de dolari iar Belin spune că astfel de vânzări aduc noi colecţionari mai tineri pentru casa de licitaţii.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata