Creşterea preţurilor combustibililor este nejustificată

Creşterea preţurilor la combustibili este nejustificată, având în vedere că preţul petrolului este în cădere liberă în luna mai 2010, potrivit unei analize a companiei X-Trade Brokers.

Deşi dolarul american s-a apreciat semnificativ în ultima perioadă în raport cu majoritatea monedelor lumii, inclusiv leul, creşterea sa nu justifică, cel puţin deocamdată, scumpirea carburanţilor. Preţul petrolului poate creşte oricând, chiar şi în lipsa unor fundamente economice care să îl susţină, ca urmare a intereselor globale majore de pe aceasta piaţa, arată analiza companiei.

„Preţul petrolului a scăzut în ultima perioadă, pe fondul îngrijorării globale privind urmările negative ale crizei din Grecia asupra stabilităţii monedei europene şi implicaţiilor în ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale. Preţul petrolului a scăzut semnificativ în luna mai şi a început săptămâna în curs cu o mişcare în acelaşi sens descendent.

Deşi dolarul american – moneda în care se exprima preţul de referinţa al petrolului – s-a apreciat considerabil în raport cu leul, creşterea acestuia nu justifică nici pe departe scumpirea carburanţilor în România „, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

La deschiderea burselor la începutul lunii mai (3 mai), preţul petrolului a fost de 87,47 dolari/baril, acesta atingând în aceeaşi zi maximul pe anul în curs (89,51 dolari/baril). În continuare, însă, preţul petrolului a scăzut continuu, încheind săptămâna trecută cu un nivel de 71,77 dolari/ baril, după ce a trecut printr-un minimum de 70,20 dolari/ baril.

Petrolul nu s-a mai tranzacţionat la un preţ atât de scăzut din luna februarie a anului trecut. În cursul lunii mai, petrolul s-a ieftinit cu 17,94 la sută. Dolarul american s-a apreciat, de la începutul anului, în raport cu majoritatea monedelor lumii, evoluţia sa ascendentă fiind extrem de pronunţată în ultimele luni, atât ca urmare a semnalelor pozitive privind relansarea economiei americane, cât şi din cauza slăbirii monedei europene, pe fondul crizei din Grecia.

Pe parcursul lunii mai, dolarul american a crescut faţă de leu cu 7,64 la sută, respectiv de la 3,0861 lei pentru un dolar, pe data de 3 mai, la nivelul de 3,3219 lei pentru un dolar, nivel atins vinerea trecută.
„Diferenţa mare dintre procentul de ieftinire a petrolului şi, respectiv, cel de apreciere a monedei americane în raport cu leul în luna mai arată că, cel puţin deocamdată, o scumpire a carburanţilor motivată de întărirea dolarului nu se justifică.

Chiar dacă vorbim despre ultimele două luni, şi nu doar de luna mai, lucrurile nu se schimbă semnificativ: în perioada aprilie – mai (1 aprilie – 21 mai) preţul petrolului a scăzut cu 12,69 la sută, de la nivelul de 82,21 dolari/baril până la cel menţionat anterior, în timp ce dolarul american s-a apreciat cu 10 la sută, de la 3,0183 lei pentru un dolar la 1 aprilie la 3,3219 lei pentru un dolar la sfârşitul săptămânii trecute”, a precizat Victor Safta.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a preţului petrolului sau perechii valutare dolar/leu, analiştii X-Trade Brokers arată că, în perioada actuală, este foarte greu de făcut estimări întrucât oricând pot să apară „răsturnări de situaţii” sau confirmări ale unor previziuni sumbre privind diferite economii europene cu deficit bugetar ridicat.

„Până în urmă cu câteva săptămâni – înainte de agravarea crizei din Grecia, de accentuarea îngrijorării privind deficitele bugetare din Europa, căderea accentuată a monedei euro majoritatea analiştilor vorbeau deja de atingerea unui nivel de 90 de dolari/baril. Apoi, într-o singura zi, preţul petrolului a atins maximul pe anul în curs şi a început să scadă, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni „, subliniază analiştii X-Trade Brokers.

Mişcările de preţ din viitorul apropiat sunt absolut imprevizibile: e probabil ca acesta să scadă în continuare, însă, în acelaşi timp, date fiind implicaţiile largi, la nivel mondial, ale scăderii accentuate a preţului petrolului, este foarte posibil ca, prin diferite speculaţii pe burse, factorii cu interese majore pe această piaţă să încerce oprirea acestei evoluţii sau chiar repoziţionarea pe un trend ascendent, independent de diferitele rezultate sau schimbări economice din Europa sau de pe alt continent.

X-Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, cu filiale în multe ţări europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, România, Rusia etc.), precum şi în Asia (China şi India), fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata