Cum vor arăta și ce vor putea face mașinile în viitor?

67

În lume, în fiecare an apare o nouă tehnologie care avansează rapid piaţa vehiculelor, adăugând tehnologie nouă, îmbunătățind funcțiile existente sau radicalizând complet designul. Însă, la ce ne putem aștepta de la viitoarele mașini?

Se vor îmbunătăți rapid sau am perfecționat designul? Astfel, cele mai interesante tehnologii, concepte și modele viitoare pentru viitorul mașinilor.

Tesla Cybertruck

Nu este chiar o rezumare a mașinilor futuriste fără Cybertruck-ul Tesla! Această mașină notorie a fost dezvăluită în 2019, dar recent a fost amânată din nou, 2023 fiind anunțată ca nouă dată pentru lansare.

Cybertruck este construit în principal pentru a fi rezistent. Folosește piele structurală Ultra-Hard 30X laminată la rece din oțel inoxidabil pentru a întări cadrul mașinii. Acesta este un mod complicat de a spune că șasiul mașinii este foarte puternic. Este, de asemenea, ceea ce cauzează designul futurist ascuțit al mașinii, deoarece metalul laminat la rece își pierde mult din flexibilitate și formabilitate.

În ciuda unui videoclip acum infam cu geamurile Cybertruck distruse cu ușurință de Musk la dezvăluirea Cybertruck, Tesla susține că puterea mașinii se extinde la geamuri. Sticla ultra-rezistentă și compozitul stratificat cu polimeri vor absorbi și redirecționa forța, menținând ferestrele în siguranță.

Tesla susține, de asemenea, că Cybertruck-ul va putea remorca peste 6.350 de kilograme – aproximativ greutatea unui elefant african. Sunt o mulțime de statistici impresionante, dar cu toate întârzierile sale, ar putea reuși să le atingă pe toate… acum trebuie doar să vedem dacă va apărea în 2023 sau dacă va fi amânat din nou.

BMW iX Flow

Iar, BMW iX Flow a fost una dintre numeroasele mașini dezvăluite la CES 2022. Deși pare incredibil de normală, ca o mașină pe care lângă care ai trece de sute de ori într-o călătorie, are un truc foarte special. Prin atingerea unui buton, iX Flow își poate schimba complet culoarea.

Acest lucru este posibil datorită unei „vopsele cu cerneală electronică”. Ceea ce înseamnă în esență este că această mașină este acoperită de un ecran gigant de citire electronică cu milioane de microcapsule umplute cu vopsea. În fiecare dintre aceste capsule, există pigmenți albi încărcați negativ și pigmenți negri încărcați pozitiv. Când un câmp electric este schimbat, pigmentul ales se ridică la suprafață pentru a schimba culoarea mașinii.

În plus, nici măcar nu trebuie să fie întreaga mașină care își schimbă culoarea. BMW a arătat-o ​​cu dungi de curse, pete de culori diferite peste tot și comutatoare fără sudură de la alb la negru pe întreaga mașină.

Deși se simte ca o mașină scoasă direct dintr-un film cu James Bond, acum este doar un concept. Dacă BMW va lansa cu adevărat această tehnologie, rămâne încă de văzut. De asemenea, ar exista întrebări cu privire la cât de bine s-ar comporta milioanele de microcapsule într-un mediu real.

Meta Materials HUD

Heads Up Displays (HUD) sunt unul dintre acele tehnologii clasice de science fiction pe care le vezi din nou și din nou. La CES 2022, marca Meta Materials a afișat acest tip de tehnologie, folosind holograme pentru a afișa informații cheie direct în fața șoferului. Meta Materials susține că acest lucru l-ar ajuta pe șofer să se concentreze pe drum fără să se uite în jos la consolele de afișare din mașină.

Un HUD ar însemna că ochii șoferului nu ar trebui să se adapteze la diferite luminozități atunci când trec de la șosea la instrumentele din mașină și ar îmbunătăți, teoretic, timpul de reacție al șoferului privind mereu la drum. Cu toate acestea, la fel ca o mulțime de alte tehnologii auto, aceasta este încă departe și probabil ar avea nevoie de multă aprobare înainte de a putea fi implementată eficient în mașini.

Hyundai Elevate

În anul  2019, la CES, Hyundai a dezvăluit conceptul „Elevate”. Este cu siguranță unic în ceea ce privește mașinile concept, oferind un vehicul care combină roțile cu picioarele. Acest lucru ar permite mașinii să se miște în moduri în care alte mașini nu s-ar putea, urcând pe scări pentru a permite cuiva într-un scaun cu rotile să intre în apartament, să se potrivească mai bine în locurile de parcare sau deplasându-se peste obiecte dificile.

Cu aceste picioare, mașina ar putea chiar să se urce și să „meargă” acolo unde roțile nu sunt de ajutor.

Pickup Canoo

Canoo Pickup este o altă mașină care arată în general destul de normal. În afară de un geam din față mai mare decât media, ar putea trece cu ușurință drept genul de mașină pe care l-ai vedea în fiecare zi. Nu are tehnologie nebună sau o mulțime de ecrane, în schimb Canoo se concentrează pe funcționalitate. Mașina este puternic modulară, permițându-ți să schimbi accesoriile, dimensiunea și caracteristicile de pe acoperiș, precum și posibilitatea de a extinde sau de a închide patul extensibil, schimbând complet dimensiunea mașinii.

Aceasta înseamnă că poți avea o mașină mai mică pentru a te deplasa cu viteză în jurul orașului sau poți extinde partea superioară și în spate pentru spațiu de stocare maxim în călătorie. Are sertare ascunse, prize suplimentare, panouri solare și iluminare integrată în exteriorul mașinii – nimic deosebit de avansat, dar caracteristicile modulare ale unei mașini sunt o idee grozavă pe care o vedem rar.

DS X E-Tense

DS Automobiles este încă o altă companie care devine futuristă cu drepturi depline cu mașinile sale concept. Urmând schema de denumire a lui Elon Musk pentru copii, acest model a fost intitulat X E-Tense. Este un design cu trei locuri, care caută să folosească tehnologia care s-ar putea reforma după un impact și ferestre care se pot adapta la nivelul de lumină din exterior. În interiorul mașinii, există două scaune pe o parte și un scaun suplimentar în lateral, în spate.

Interiorul prezintă o mulțime de designuri elaborate, culori strălucitoare și, în general, genul de stilizare care se simte futurist. Evident, ca multe alte mașini concept, cea mai mare parte a acestei tehnologii nu există încă. În schimb, DS caută să evidențieze unde ar putea ajunge mașinile în viitor.

Audi AI: Trail

Când Audi a dezvăluit AI: Trail înapoi în 2019, s-a simțit ușor ca un amestec haotic de idei tehnologice futuriste. Drones, scaune de hamac detașabile și multă sticlă sunt câteva dintre caracteristicile pe care le puteți găsi la bordul acestui concept, dar oferă câteva indicații interesante despre unde ar putea merge mașinile. Pe lângă faptul că este o mașină electrică, ar avea un strat antibacterian, care respinge murdăria pe cotierele și părțile interioare ale mașinii.

Scaunele sunt hamace detașabile, care pot fi îndepărtate și utilizate în excursii în camping și îți permit să le cureți mai ușor. Există și sugestia mai ciudată în acest concept de drone care urmăresc mașina și luminează traseul din față. Totul pare foarte futurist, dar nu suntem atât de siguri dacă Audi AI: Trail este un model funcțional pentru viitorul mașinilor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Playtech.ro