Deficitul net de numerar s-a ridicat la 9 miliarde lei pe total economie

Deficitul de numerar net pe total economie s-a cifrat la 9 miliarde lei, potrivit ultimelor analize BNR, în timp ce deficitul de numerar net al companiilor de importanţă sistemică (CIS) s-a ridicat până la două miliarde lei, a declarat miercuri (31 martie 2010) Florin Neagu, şef serviciu Direcţia Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României, la un seminar pe tema evoluţiei economice.

„Pe total economie, avem un deficit de numerar net de 9 miliarde lei. Aceasta este valoarea analizată de BNR până în prezent’, a afirmat Florian Neagu. În ceea ce priveşte evoluţia arieratelor, reprezentantul BNR a precizat că ‘acestea au crescut în linie cu economia, iar cele de la furnizori au generat o presiune pe partenerii de afaceri„. „În medie, creanţele se recuperează în 100 de zile, iar cei mai penalizaţi la încasarea restanţelor au fost IMM-urile’, a spus Neagu.

Potrivit acestuia, companiile din România se finanţează modest de la băncile locale, în medie cu 14 la sută din totalul nevoii de finanţare. ‘Companiile de importanţă sistemică (CIS) au stat tot timpul pe la 3 – 4 la sută. Au apelat modest la resursele băncilor locale’, a precizat şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României. CIS-urile reprezintă 16 la sută din activele totale din piaţă, 40 la sută din exporturi şi 30 la sută din importuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata