Le Monde: România, în pană de finanţe publice, ar vrea să-şi mărească deficitul

Din 9 iulie 2009, usile tribunalelor din România sunt inchise 3 ore pe zi. Prins in ciclonul crizei economice, guvernul de la Bucuresti incearca cu disperare sa restrânga cheltuielile publice, iar peste 6.000 de magistrati fac greva pentru a protesta impotriva diminuarii cu jumatate a veniturilor lor, scrie ziarul francez Le Monde.

“Ministerul Justitiei se poarta cu noi asa cum se poarta stapânul unei plantatii de sclavi”, protesteaza Viorica Costiniu, membra a comitetului director al Asociatiei Magistratilor Români (AMR).

“Poate un judecator sa accepte salariul unui conductor de tramvai? Suntem incurajati sa demisionam la nivel national.” Guvernul nu are intentia sa cedeze.

Conturile publice sunt la cel mai jos nivel. “Se pare ca judecatorii nu au inteles ca este criza economica”, a afirmat ministrul justitiei Catalin Predoiu.

În martie, România a obtinut un imprumut de 20 miliarde de euro, din care 13 miliarde acordate de Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde de Uniunea Europeana (UE), un miliard de Banca Mondiala si 1 miliard de alti furnizori de fonduri, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

O prima transa de 5 miliarde a fost cheltuita. Statul român asteapta a doua transa de 2 miliarde, prevazuta pentru septembrie.

Premierul Emil Boc a cerut unda verde de la FMI si de la Comisia Europeana pentru a mari deficitul bugetar, de 4,6% in acest an, pentru a investi mai mult in infrastructuri si a relansa economia si locurile de munca.

FMI nu s-a grabit sa raspunda la aceasta cerere. Urmatoare sa misiune de evaluare va avea loc in luna august 2009.

Reuniti la Bruxelles la 7 iulie, ministrii de finante ai UE au demarat o procedura care acorda României un ragaz de 2 ani pentru a-si aduce deficitul la limita de 3% impusa de UE.

Deficitul României a ajuns deja la 2,7% pe primele 6 luni ale anului, iar situatia nu pare sa se imbunatateasca.

“Autoritatile de la Bucuresti vor lansa o actiune diplomatica energica pentru a-si apara proiectele economice, ca de exemplu investitiile in infrastructuri”, a declarat ministrul român de externe, Cristian Diaconescu.

Sectorul public este afectat de lipsa de finantare. De la aderarea la UE in 2007, România a dublat salariile magistratilor pentru a diminua coruptia care cangrena justitia.

Criza determina autoritatile sa revina la situatia dinainte, ceea ce risca sa frâneze reforma sistemului judiciar.
Raportul privind reforma justitia, care va fi publicat de Comisia Europeana la 22 iulie, se anunta foarte critic.

Profesorii, al caror salariu mediu se apropie de 300 de euro, sunt chiar mai afectati de criza.
Majorarea cu 50% a salariilor lor, votata de parlament la sfârsitul anului 2008, a fost anulata si nu va mai fi acordata in acest an.

Politistii, care demonstrasera in februarie solicitând marirea salariilor, ameninta si ei cu greva.
Guvernul de coalitie format din Partidul Democrat-Liberal si social-democrati, nu are alta solutie decât marirea deficitului…

Optiune care nu este pe placul nici al Bruxellesului, nici al FMI-ului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata