Mugur Isărescu se aşteaptă la o întârziere a celei de-a treia tranşe de la FMI

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, se aşteaptă ca cea de a treia tranşă pe care România trebuie să o primească de la Fondul Monetar Internaţional să fie întârziată. ‘Lucrurile par evidente acum şi mă aştept ca următoarea tranşă să fie întârziată’, a declarat Isărescu.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu, a afirmat că discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială nu pot continua în lipsa unui guvern legitim. El a menţionat că UE, FMI şi BM îşi încheie misiunea sâmbătă, fără a face raportul misiunii.

„Fondul Monetar, Uniunea Europeană şi Banca Mondială m-au informat că revin imediat ce sunt solicitate, după instalarea noului guvern, sau după instalarea unui guvern legitim. În lipsa unui guvern legitim nu se pot continua discuţiile. De altfel, chiar şi venirea delegaţiei UE, Fond şi Bancă Mondială a fost posibilă nu numai în urma solicitării mele exprese, dar şi în baza speranţei că va trece Guvernul anterior propus”, a declarat preşedintele.

„De asemenea, FMI cere, ca obligaţie minimală, aprobarea bugetului de stat înainte de data de 10 decembrie, când are loc bordul Fondului”, a spus Băsescu. El a adăugat că o altă solicitare imperativă a Fondului, a UE şi a Băncii Mondiale este ca legea răspunderii fiscale să fie transmisă în Parlament şi adoptată, înainte de finele anului.

„Celelalte elemente de condiţionalităţi sunt discutate şi pot fi gestionate, mai ales că ieri am promulgat şi legea salarizării, legea cu privire la desfiinţarea agenţiilor. Deci sunt şi elemente pozitive, dar avem două chei: Guvern legitim pentru a rezolva problemele legislative, iar cea de-a doua: bugetul de stat şi legea răspunderii fiscale”, a declarat preşedintele.

Cu toate acestea, Traian Băsescu a dat asigurări că indiferent de Guvernul existent, acesta va găsi resurse pentru a plăti salariile şi pensiile. „Vreau să îi asigur pe români (…) că orice Guvern va găsi resursele să plătească salariile şi pensiile. Nu trebuie să se creeze o panică, o îngrijorare că prin plecarea FMI nu se vor plăti salariile şi pensiile.

În acelaşi timp, trebuie să o spun, în lipsa banilor de la Fond, finanţarea este mult mai scumpă”, a precizat preşedintele, la Palatul Cotroceni. El a explicat că dobânzile pe care Guvernul le plăteşte pentru împrumuturile de pe piaţă sunt mult mai ridicate decât cele pe care le achită pentru banii de la UE şi de la FMI.

Misiunea de evaluare a FMI se află în România din data de 28 octombrie şi până pe 9 noiembrie, pentru a evalua dacă au fost respectate condiţiile stipulate în Acordul Stand-By. În cazul în care misiunea FMI se încheie favorabil, pe 15 decembrie va avea loc şedinţa Boardului FMI, care va aproba eliberarea celei de-a treia tranşe, în valoare de 1,5 miliarde euro.

Concomitent cu misiunea FMI s-a aflat la Bucureşti o misiune a Băncii Mondiale, pentru a discuta condiţiile de acordare a celui de-al doilea împrumut din programul de politici de sprijin, în valoare de 360 de milioane de euro, precum şi o misiune a Comisiei Europene, pentru a analiza dacă poate elibera României tranşa de un miliard de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata