Cum va arăta prognoza meteo pentru luna octombrie în România?

39

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a venit cu cea mai recentă prognoză pentru întreaga lună octombrie. Potrivit meteorologilor, temperaturile în această lună vor fi puțin mai ridicate decât este normal în această perioadă a anului. De asemenea, ANM a mai arătat și care va fi regimul pluviometric.

Astfel, aceasta a realizat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni și spune că în perioada 10-17 octombrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă. În cea mai mare parte a țării, regimul pluviometric va avea o tendință deficitară, accentuat în regiunile estice și nordice.

Concret, meteorologii spun că în perioada 17-24 octombrie temperatura aerului va continua să fie mai ridicată decât în mod normal, cu precădere în jumătatea estică a țării. De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nord- vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În contextul prognozei, în perioada 24-31 octombrie se păstrează tendința temperaturilor de a fi mai ridicate decât cele pentru această perioadă. Totuși, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

La finalul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, mediile valorilor termice vor fi puțin peste cele specifice în această perioadă, așa cum arată prognoza pentru 31 octombrie – 7 noiembrie. De asemenea, prognoza mai arată că regimul pluviometric va fi aproape de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo pentru luna octombrie

Directorul ANM Elena Mateescu a prezentat şi prognoza meteocompletă pentru luna octombrie în România.

În informaţiile sale, „Pentru iarnă e prematur să ne pronunţăm. Până atunci, să vorbim puţin despre luna octombrie pentru că actualizările pentru intervalul lunii octombrie menţionează posibilitatea ca în fiecare dintre cele patru săptămâni să avem alternanţe de perioade mai calde, mai ales în partea de sud-est a ţării. Astăzi, octombrie a debutat cu temperaturi ce caracterizează o vreme de vară.

Mâine, aşa cum spuneam, în partea de sud-est vom depăşi 25 de grade. Marţi, răcirea va fi una semnificativă. Dacă astăzi am înregistrat cu valori cu peste 10 grade decât normalul termic al unei zile de 1 octombrie, cu siguranţă de marţi o să observăm valori cu zece grade mai coborâte pentru că maximele nu vor mai depăşi 20-21 de grade.

Şi sfârşitul de săptămână va aduce, din nou, valori apropiate de pragul unei zile de vară, 24 de grade, în partea de sud-est a ţării. Următoarea săptămână nu prezintă schimbări semnificative, mai degrabă un semnal pentru temperaturi mai apropiate de normal şi cu o tendinţă a precipitaţiilor deficitară în special în jumătatea sudică, după care cantităţi apropiate de normal.

Nu ar părea, la acest moment, o lună octombrie care să ne pună probleme din punctul de vedere al condiţiilor meteorologice.

Iarna este încă departe. Ce putem să spunem din statistica datelor din ultimii ani, sau cel puţin din ultimii zece ani, ultimele trei ierni în ţara noastră, din 2019 şi până în 2022, au fost în top 5 cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice. Aceasta nu înseamnă că tendinţa spre o iarnă normală, mai degrabă, spre o iarnă blândă, nu poate fi caracterizată şi de intervale în care să vorbim şi de minime de -10 grade în zonele depresionare”, a mai spus directorul ANM, la Antena 3.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro