Câţi bani poți scoate pe zi de la bancomatele celor mai mari bănci, din România?

41

Dacă este posibil să ai nevoie urgentă de o sumă mai mare decât câteva mii de lei, ar fi bine să te pregătești din timp pentru o astfel de situație și să păstrezi mereu o anumită sumă cash, să închei o înțelegere preferențială cu banca la care îți încasezi veniturile sau să îți schimbi propriu-zis banca unde îți sunt virate salariul ori pensia, pentru a fi sigur că vei putea să te folosești de acei bani în timp util.

Sau, în cazul în care ți s-au strâns mai mult de câteva mii de lei pe cardul de debit (cardul pe care sunt virate, de regulă, veniturile de orice fel) și s-ar putea să ai nevoie de bani sau pur și simplu obișnuiești să stai cu sume mai mari pe card ar trebui să știi care este suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat sau folosi pentru cheltuieli prin POS ori prin tranzacții online.

 

În acest sens, majoritatea băncilor au stabilit câte un prag standard de bani care pot fi scoși de la bancomat într-o zi, în contextul propriilor politici interne.

Numerar, acest prag standard este, de regulă, de 3.000-5.000 de lei și este un prag inițial, care poate fi extins de către titularul contului prin mai multe formule, în funcție de procedurile băncii:

  • printr-un apel telefonic către reprezentanții băncii, în care clientului i se cer anumite date de identificare, precum CNP-ul
  • prin aplicațiile digitale puse la dispoziție de bănci
  • prin prezentarea fizică la o sucursală a băncii în cauză

Însă, odată stabilit acest nou prag, lucrurile pot rămâne așa atâta timp cât vei continua să folosești acel card sau există și varianta în care noua limitare să expire, cum este cazul BRD, unde noul plafon are o durată de valabilitate de șapte zile, după care se revine la pragul inițial. Totul ține de protocoalele băncilor și de clauzele contractuale stabilite cu clientul.

 

Concret, atât în pragul inițial cât și în pragul extins includ sumele cheltuite într-o zi la cumpărăturile făcute online sau la plata facturilor. Astfel, dacă într-o zi cumperi un produs de 1.000 de lei printr-o tranzacție online cu cardul, acea sumă se va scădea din suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat.

Exemplu, cacă ai cont la Banca Transilvania, cea mai mare bancă din țară în funcție de active, îți vei putea retrage cel mult 5.000 de lei pe zi, dacă nu ai făcut demersurile pentru a extinde pragul inițial. Dacă extinzi acest prag, vei putea să îți scoți până la 9.000 de lei pe zi de la bancomatele Băncii Transilvania.

 

BancaSuma maximă standard (RON)Suma maximă extinsă
Banca Transilvania5.0009.000
BCR3.00010.000
BRDLimitele se calculează în funcție de fiecare client în parteLimitele se calculează în funcție de fiecare client în parte
ING15.000Regulamentele nu menționează o limită
Raiffeisen Bank4.00015.000
UniCredit4.000Regulamentele nu menționează o limită
CEC Bank3.50010.000
OTP Bank4.00010.000

 

Iar clienții BCR, a doua cea mai mare bancă din țară, își pot retrage, conform pragului inițial, doar 3.000 de lei pe zi. Acest prag poate fi extins la suma de 10.000 de lei.

În cazul ING, a patra cea mai mare bancă din țară, aceasta are cel mai generos prag maxim inițial, care se întinde la 15.000 de lei, mai mult decât pragul maxim extins al unora dintre băncile cuprinse în acest articol, potrivit reprezentanților dintr-o agenție a băncii.

Aceștia au mai spus că teoretic nu există o sumă maximă în cazul extinderii pragului, prin contactarea băncii sau prin prezența în sucursală.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News