Compania aeriană Tarom primeşte un ajutor de stat de 1,9 milioane de euro, din partea Comisiei Europene

14

Comisia Europeană a aprobat, un ajutor de stat în valoare de 1,9 milioane de euro pentru a despăgubi compania aeriană TAROM pentru pagubele suferite în perioada pandemiei de coronavirus, informează un comunicat de presă al instituției.

În contextul Comisiei Europene, sprjinul de 1,9 milioane de euro acordat României pentru TAROM este în linie cu normele privind ajutoarele de stat.

Astfel, „Măsura este destinată să despăgubească operatorul aerian pentru pagubele suferite pe 14 rute în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricţiilor de călătorie impuse de România şi alte ţări pentru a opri răspândirea virusului”, se arată în comunicatul de presă al executivului comunitar.

De altfel, aceste despăgubiri vin după o altă măsură aprobată de Comisia Europeană la data de 2 octombrie 2020, care era destinată să despăgubească TAROM pentru pagubele înregistrate în perioada 16 martie -30 iunie 2020.

Din punct de vedere al activităţilor, din cauza restricţiilor în vigoare, compania TAROM a înregistrat o scădere semnificativă a traficului şi a profitabilităţii în perioada menţionată.

Bancar însă, acest sprijin de stat va lua forma unei injecţii de capital.

Comisia a analizat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagubele care au legătură directă cu pandemia de coronavirus.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporţională, deoarece compensaţia nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata