Moneda europeană ar putea pierde tot mai mult teren în fața dolarului american, din cauza faptului că există o neîncredere a investitorilor

Foto: ştireadeazi.ro
63

Specialiștii români au lansat un avertisment după ce dolarul a depășit 5 lei. Potrivit acestora, moneda europeană ar putea pierde tot mai mult teren în fața dolarului american, din cauza faptului că există o neîncredere a investitorilor.

Efecte mult mai dure pentru economie după ce dolarul a depășit 5 lei

Specialiștii econimici subliniază că aprecierea dolarului din prezent ar putea avea efecte mult mai dure pentru economie, în contextul în care carburanții se scumpesc de fiecare dată când crește dolarul american.

În opinia sa, „Pe lângă creșterea prețului la carburanți, pentru că da, sunt cotate în dolari aceste mărfuri, ne vom trezi probabil și cu haine, produse alimentare, produse nealimentare, electronice mai scumpe, pentru că noi aducem foarte multe astfel de produse din China și le aducem pe dolari.

Deci, tot ce înseamnă importuri în dolari se vor scumpi în perioada următoare. Lucrurile s-ar putea să nu arate chiar atât de rău. În momentul de față, dolarul e la această cotație din cauza emoției generate de anunțul lui Putin de ieri privind escaladarea conflictului. În perioada următoare s-ar putea ca lucrurile să se nuanțeze și să se liniștească, pentru că nici americanii nu-și doresc un dolar atât de puternic, în condițiile în care la nivel internațional și pe ei îi dezavantajează în exporturile pe care le fac.

S-ar putea, pe de altă parte, ca și în Uniunea Europeană să susțină euro, Banca Centrală Europeană, să crească dobânda-cheie și, în acest fel, să facă euro mult mai atractiv în relație cu dolari. Deci, să ne așteptăm ca în orizont de câteva luni euro și dolarul să ajungă din nou la paritate”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru antena3.ro

Curs valutar miercuri, 21 septembrie

În ziua de miercuri 22 septembrie, Banca Națională a României (BNR) a publicat anterior cursul valutar. În contextul cifrelor de la momentul respectiv, dolarul a ajuns la 4.9764 de lei. Este o creștere de aproape 1% într-o singură ședință de tranzacționare.

Față de ziua precedentă, euro a crescut cu 0,25% și a ajuns la valoarea de 4.9436 de lei. Amintim că dolarul american, o valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor iar traderii se aşteaptă la o nouă majorare semnificativă a dobânzii de bază din partea Rezervei Federale americane.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online