Nicolae Ciucă: ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței sunt obligate să monitorizeze situația în perioada următoare

Foto: digi24.ro
25

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că prețurile la carburanți au scăzut de vineri dimineață după ce Ordonanța privind reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți a intrat în vigoare joi noapte. De asemenea, prim-ministrul a precizat că ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței sunt obligate să monitorizeze situația în perioada următoare.

În declaraţiile sale, premierul Nicolae Ciucă precizează că preţurile la carburanţi au scăzut, acest lucru fiind „o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării”, iar în perioada următoare este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate.

ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței vor monitoriza situația

Astfel, „Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate. Instituţiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenţia: ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte compensarea şi ordonanţa anti-speculă”, a scris Ciucă, pe Facebook.

În plus, premierul a mai transmis că pentru transportatori este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adiţional parte din preţul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro.

În opinia sa, „Prin acest pachet de măsuri am evitat penuria şi raţionalizarea carburantului – aşa cum se întâmplă deja în alte state – şi am generat o scădere a preţului pe care bugetul de stat să o poată susţine fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute preţuri la carburant din Europa şi trebuie să rămână aşa”, a adăugat  Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis că reducerea a fost aplicată de toate marile lanţuri de benzinării din România.

„Carburanţi mai ieftini! Vreau să le mulţumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar şi au aplicat deja prevederile Ordonanţei de Urgenţă cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a preţului la carburanţi”, a scris el, pe Facebook.

Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi a intrat în vigoare în această noapte.

Revânzarea carburanților cumpărați cu reducere, sancționată cu amenzi

În cursul zilei de joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că va fi interzisă revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu reducerea de 0,5 lei, contravenţia fiind sancţionată cu amenzi de până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice.

Aşadar, „Potrivit prevederilor de la art. 5 al acestei ordonanţe privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă revânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu această reducere de 0,5 lei. Mai precis, revânzarea acestor produse achiziţionate, în condiţiile ordonanţei respective, reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţile prevăzute în OUG 84/2022 cu 50.000-500.000 de lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 – 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele fizice”, a spus el.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata