Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu va participa, marți, la discursul tronului în Parlament din cauza problemelor de mobilitate pe care le are

20

În data de 10-05-2022, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ar fi trebuit să fie prezentă la discursul tronului în Parlament, însă acest lucru nu se va întâmpla. Însă, Palatul Buckingham a explicat motivul pentru care suverana nu va putea participa la eveniment.

Ce s-a întâmplat cu Regina Elisabeta

Luni seara, Palatul Buckingham a trimis un comunicat de presă în care precizează că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu va participa, marți, la discursul tronului în Parlament. Iar, Palatul Buckingham a mai spus că suverana va fi înlocuită de fiul ei, Prințul Charles, scrie France Presse, care adaugă că regina nu va fi prezentă la eveniment din cauza problemelor de mobilitate pe care le are.

Astfel, “Regina continuă să aibă probleme de mobilitate episodice şi, după consultarea cu medicii săi, a decis – cu părere de rău – să nu participe la discursul tronului”, a indicat palatul într-un comunicat.

În acest context, este de menționat faptul că este prima dată în ultimii 60 de ani când regina nu va citi discursul tronului, scris de guvern pentru a-şi prezenta priorităţile și este și prima dată când prinţul Charles, moştenitorul coroanei, o va înlocui, scrie France Presse.

Istoeric, în cadrul acestei ceremonii, Regina nu a fost prezentă doar de două ori în anul 1959 și 1963, atunci când era însărcinată.

Aşadar, “La cererea Majestăţii sale şi cu acordul autorităţilor competente, prinţul de Wales va citi discursul tronului în numele ei, împreună cu ducele de Cambridge (prinţul William, nepotul reginei) care va fi de asemenea prezent”, a precizat palatul.

Transfer progresiv al atribuțiilor suveranei

În contextul activităţilor, această absenţă, în anul celebrării jubileului de platină cu ocazia împlinirii a 70 de ani de când se află pe tron, marchează o nouă etapă simbolică în transferul progresiv al atribuţiilor suveranei către prinţul Charles, care o reprezintă deja în străinătate de mai mulţi ani.

Astfel, după o scurtă spitalizare în octombrie, apariţiile reginei Elisabeta a II-a au devenit extrem de rare, chiar dacă ea continuă să-şi asume “sarcini uşoare” în castelul Windsor, în cea mai mare parte prin videoconferinţă.

Concret, la data de 29 martie, Regina a asistat totuşi în Catedrala Westminster la o ceremonie religioasă care îl omagia pe prinţul Philip. Aceasta fusese prima sa importantă apariţie publică după mai multe luni.

Despre acest lucru, Suverana britancă, observată mergând cu un baston în ultimele luni, declarase ea însăşi la jumătatea lunii februarie, că “nu putea să se mişte”, arătându-şi piciorul stâng într-o audienţă la Windsor.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata