România este în elita ortopediei și traumatologiei sportive din Europa este părerea dr. Ion Bogdan Codorean

Foto: dr,codorean.ro
17

Medicul ortoped, Ion Bogdan Codorean care a fost recent ales Președinte al Societății Române de Artroscopie și Traumatologie Sportivă, subliniază că ortopedia și traumatologia sportivă din România au înregistrat, în ultimii 10 ani, o dezvoltare impresionantă, cu resurse logistice, medicale și umane și cu rezultate comparabile cu reperele europene de top.

În opinia sa, ”România este în elita ortopediei și traumatologiei sportive din Europa. Statisticile pacienților ne arată că, pe lângă pacienții și sportivii români, au apărut și multe cazuri de persoane din străinătate, dar și de sportivi din afară, care au ales să se trateze chirurgical la noi în țară, pentru că rata de întoarcere a tuturor pacienților, indiferent de naționalitate, la o viață normală sau chiar la sportul de performanță este foarte mare după intervențiile ortopedice din România. ”, a declarat dr. Ion Bogdan Codorean.

În contextul profesional, medicul este considerat a fi unul dintre cei mai respectați chirurgi ortopezi din România, prezent constant pe listele de invitați speciali la congresele medicale internaționale de ortopedie de peste tot din lume.

Cu o experiență de peste 18 ani în chirurgia ortopedică și traumatologia sportivă de top, cu pacienți printre care se numără Presedintele României Klaus Iohannis, sportivi precum Ana Maria Brânză, Jaqueline Cristian, Catalina Ponor, Mirel Radoi, Irina Begu sau artisti precum Monica Davidescu, Alina Puscas, Adela Popescu, Laura Cosoi sau Dorian Popa, dr.Ion Bogdan Codorean crede în integrarea medicilor ortopezi români în forurile medicale internaționale care perfecționează ortopedia la nivel mondial.

Domeniul ortopediei și traumatologiei sportive s-a dezvoltat la nivel mondial

În acest domeniu medical, rupturile de menisc, rupturile de ligamente încrucișate, entorsele de gleznă, contracturile musculare, instabilitățile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului sunt principalele tipuri de accidentări în tratarea cărora recuperarea și reîntoarcerea la performanță poate fi de peste 95% dintre cazuri.

Din punct de vedere financiar, la nivel mondial, domeniul ortopediei și traumatologiei sportive s-a dezvoltat și a căpătat o importanță majoră în medicină odată cu creșterea interesului oamenilor pentru mișcare și pentru practicarea sportului atât de masă, cât de performanță, bugetele alocate crescând de la an la an.

În viziunea sa, „În fotbalul profesionist, studiile ne arată că riscul de accidentări este de 1000 de ori mai mare decât în activitățile normale, iar în timpul unui meci, el crește de 5 ori față de perioada antrenamentelor. O analiză din 2019 a relevat faptul că doar în Premiere League, în sezonul 2018-2019, bugetul alocat tratării accidentărilor a crescut cu 15% față de anul precedent, ajungând la 221 milioane de lire sterline. Impactul accidentărilor asupra performanțelor unei echipe profesioniste de fotbal este uriaș din toate punctele de vedere, atât financiar, cât și psihologic și fizic, calculele din UEFA Champions League arătând că, într-un singur sezon, fiecare jucător ar suferi cel puțin 2 accidentări care întrerup ritmul ideal către performanță.

Astfel că forțele medicale mobilizate în jurul acestui domeniu sunt remarcabile. Astăzi se realizează intervenții complexe, cu aparaturi precise și o tehnologie a viitorului, au apărut tehnici miniinvazive foarte eficiente și soluții terapeutice integrate care fac ca aproape orice accidentare sau problemă ortopedică să aibă nu numai o rezolvare, dar și o reîntoarcere la viața de dinainte, la performanță, la rezultate. Dacă acum câțiva ani, spre exemplu, o ruptură de ligament încrucișat era echivalentă cu o încheiere de carieră sportivă, astăzi, ea este 90% tratabilă, cu pacientul înapoi la performanțele de odinioară.”, declară dr. Ion Bogdan Codorean, care are în portofoliul de pacienți nume mari din sportul românesc.

Medicul Codorean spune că accidentările pot apărea atât la persoanele casnice sau inactive

Traumatologia sportivă acoperă toată patologia care apare odată cu practicarea măscării și a sportului, indiferent de nivel, iar cele mai expuse la accidentări sunt persoanele care practică fotbalul, handbalul, baschetul și schiul.

„Fiecare tip de mișcare predispune la anumite tipuri de accidentări, pentru că se forțează anumite articulații sau grupe musculare. Accidentările pot apărea atât la persoanele casnice sau inactive, cât și la cele cu multă experiență, însă nivelul la care au ajuns ortopedia și traumatologia sportivă și în România face ca ele să fie tratabile și cu o rata de recuperare care tinde spre maxim. Recuperarea într-un procent mai mic sau mai mare depinde de tipul de accidentare, de starea fizică, de particularitățile individuale, de recuperarea medicală, dar, de cele mai multe ori, cel mai mult contează capacitatea psihică de a trece peste traumă.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, noul Președinte al SRATS, doctor în medicină și unul dintre cei mai respectați chirurgi ortopezi din România.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata