Vanzarile din comertul clasic au scazut brutal, insa au crescut livrarile online

Vanzarile din comertul in magazinele clasice au scazut per ansamblu cu 25,3% in ianuarie 2018, fata de decembrie 2017. Insa, in comertul online livrarile au crescut cu 0,8%, rezulta din datele comunicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de ianuarie 2017, comertul clasic a crescut in ianuarie 2018 cu 11,1%, iar cel online – cu 65,4%.

„Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna ianuarie 2018, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 25,3%, ca urmare a scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-29,5%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-24,7%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-17,7%)”, se specifica intr-un comunicat al INS.

In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2018, comparativ cu luna precedenta, afacerile din comertul cu amanuntul au scazut pe ansamblu cu 0,9%, ca urmare a scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-1,8%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,1%).

Insa, comparativ cu ianuarie 2017, comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere cu 11,1% in ianuarie 2018, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+16,7%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+8,0%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+7,5%).

INS mai spune in comunicat ca incepand cu publicarea datelor pentru luna de referinta ianuarie 2018, anul de baza utilizat in calculul indicilor, pentru toti indicatorii pe termen scurt a fost modificat din 2010 în 2015. „Schimbarea anului de baza presupune si actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificarile structurale intervenite in activitatile din economia nationala. Aceste modificări au determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata