În Rusia, preoții ar putea fi vizați să participe la mobilizarea parțială dacă dețin un act militar

37

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin, a anunțat mobilizare parțială în Rusia în urma căreia au fost recrutați aproximativ 300.000 de rezerviști care să lupte în Ucraina. Însă, presa rusă a informat că și preoții ar putea fi vizați să participe la mobilizarea parțială dacă dețin un act militar.

Astfel, călugării din Rusia pot fi chemați să se înroleze în cadrul mobilizării parțiale pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina. Aceștia trebuie neapărat să dețină un act militar pentru a fi elegibili de a participa la mobilizare, a transmis agenția rusă RBC, citând un operator de pe linia telefonică 122, deschisă de către autoritățile ruse pentru a răspunde la problemele cu mobilizare parțială.

Aşadar, „Toți cetățenii Federației Ruse care se află în rezerva forțelor armate sunt supuși mobilizării. Chiar dacă nu a servit niciodată în aramtă, dar are în mână legitimația militară, un preot poate fi chemat la mobilizare parțială. El este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți”, a informat linia telefonică din Rusia.

Reprezentanții bisericii susțin că preoții ar putea participa la conflictul militar doar în calitate de duhovnici

Cu puțin timp în urmă, Vahtang Kipșidze, șeful adjunct al Departamentului Sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și mass-media, a declarat că preoții pot participa la operațiunea militară din Ucraina doar în calitate de duhovnici.

„Preoții servesc în armată drept capelani militari. Aceasta este singura oportunitate pentru ei de a participa la o operațiune militară”, a precizat Vahtang Kipșidze.

În opinia sa, Alexei Osipov, profesor al Academiei Teologice din Moscova, doctor în teologie, a evidențiat, de asemenea, că membrilor clerulului le este interzis să ia arme în mâini pentru a ucide oameni: „Sunt folosiți pe front ca medici ai sufletelor”.

Totodată, Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a avut un discurs în fața credincioșilor ruși în predica de duminica trecută despre „jertfa în timpul îndeplinirii datoriei militare” care „curăță toate păcatele”.

300.000 de rezerviști, recrutați pentru a lupta în Ucraina

Aşadar, după ce armata rusă a avut mai multe înfrângeri pe frontul ucrainean în urma contraofensivei declanașate de către forțele de ordine din Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat la mijlocul lunii septembrie, mobilizarea parțială în Rusia cu scopul de a da o nouă lovitură Ucrainei. Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a precizat că aproximativ 300.000 de rezerviști vor fi recrutați pentru a fi trimiși să lupte în statul vecin.

Anunțul autorităților a trezit multe nemulțumiri în rândul societății civile din Rusia. Mii de bărbați ruși au părăsit țara, iar în zeci de orașe din Rusia au avut loc proteste împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata