În Ucraina, locuitorii Capitalei se luptă pe de-o parte cu rachetele rusești, iar pe de altă parte duc o luptă de supraviețuire în această iarnă

87

Se apropie momentului în care Rusia şi Ucraina vor semna un armistiţiu în războiul început la finalul lunii februarie? Un important semnal în acest sens a venit din partea șefului Statului Major al SUA, notează Hürriyet (Turcia).

Joi în capitala Ucrainei, Kiev, a căzut prima zăpadă. Temperatura diurnă a fost minus 1°C, iar cea nocturnă a fost de minus 4°C.

Din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii, numeroase case au rămas fără electricitate și apă.

În prezent, locuitorii Capitalei se luptă pe de-o parte cu rachetele rusești, iar pe de altă parte duc o luptă de supraviețuire în această iarnă.

Singurele surse de consolare sunt veștile privind progresele obținute împotriva invaziei ruse.

Evoluție care ridică moralul

Cu sprijinul militar și de armament pe care-l primește din Occident, Ucraina are o mare rezistență în fața Rusiei. De altfel, Rusia a decis să se retragă din Herson, săptămâna trecută, pe care anunțase că a anexat-o.

Însă, rămânerea în Herson, vecină cu Crimeea controlată de Rusia, era foarte importantă pentru Moscova.

În acest sens, pentru că populația a opus rezistență și pentru că Rusia a fost forțată să se retragă din cauza problemelor logistice, Hersonul a ridicat mult moralul Ucrainei.

Mesajul comandantului american

În timp ce în Ucraina se sărbătorea retragerea Rusiei din Herson, o declarație interesantă a venit din partea șefului Statului Major al SUA, Mark Milley.

Astfel, Mark Milley spunea, săptămâna trecută într-un discurs rostit la New York „Atunci când va exista o oportunitate pentru negocieri, atunci când se va putea instala pacea, analizați această situație”.

Iar declarația comandantului american a generat reacții atât în interiorul conducerii Ucrainei, cât și a administrației SUA.

Așa cum este cunoscut, administrația Biden a afirmat încă de la început că decizia de a se așeza la masa negocierilor, atunci când va veni timpul, va aparține Ucrainei și că nu vor exercita niciun fel de presiuni în această problemă, potrivit Hürriyet.

Este o oportunitate pentru o soluție?

După declarațiile care au declanșat dezbateri, Milley a adus clarificări privind propunerea de „negocieri” în cadrul conferinței de presă comună cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin.

Atrăgând atenția asupra victoriei de la Herson, Milley a spus:

„În locul în care rușii au decis să se retragă politic, ar putea exista o soluție politică. Veți dori să negociați într-o perioadă în voi sunteți puternici, iar adversarul slab. Şi poate că este posibilă găsirea unei soluții politice. Am spus numai că este o oportunitate pentru asta.”

Mai mult, Milley a atras atenția și asupra faptului că șansa Ucrainei de a obține în curând o victorie militară în fața Rusiei nu este una mare.

Întâlnirea critică de la Ankara

La summit-ul liderilor G20, din care fac parte țările cu cele mai dezvoltate economii, din insula Bali, din Indonezia, criza din Ucraina s-a plasat în fruntea tuturor celelalte probleme globale.

Iar declarația secretarului trezoreriei al SUA, Janet Yellen, conform căreia încetarea războiului din Ucraina este cel mai bun lucru pentru depășirea crizei globale, a atras atenția.

Şi chiar în timpul desfășurării summit-ului G20, Turcia care depune eforturi să găsească o soluție la crizele din Ucraina s-a remarcat printr-o întâlnire foarte importantă.

S-a anunțat că directorul Agenției Centrale de Informații (CIA),William Burns, și directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, s-au întâlnit sub coordonarea MIT (Organizația Națională de Informații a Turciei – n.r.) la Ankara. A fost prima întâlnire față în față la acest nivel de la declanșarea războiului.

În contextul oficialilor americani, au fost transmise avertismente Rusiei cu privire la posibilele consecințe în cazul în care va folosi arma nucleară, însă nu a fost discutat subiectul negocierilor. Bineînțeles că doar atât a fost comunicat.

De la Ankara a plecat către Kiev

În ordinea de zi, după Ankara, următoarea oprire a directorului CIA a fost Kievul, unde s-a aflat miercuri.

În acest timp, marți, liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a participat la summit-ul G20 prin videoconferință, a expus cele 10 condiții pentru pace, printre care Rusia să se retragă din teritoriile anexate, să elibereze prizonierii, să plătească despăgubiri de război .

După întâlnirea cu Burns, Zelenski a declarat: „Ne-am întâlnit și am discutat toate problemele importante pentru Ucraina.”

Şi a precizat că Burns a fost nevoit să aștepte în buncăr înaintea întâlnirii din cauza atacului cu rachete al Rusiei. Cu o zi înainte Rusia a lansat aproximativ 100 de rachete în Ucraina, iar o „rachetă rătăcită” a căzut în Polonia, țară membră NATO, și o lume întreaga s-a temut că „începe Al Treilea Război Mondial”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro