Acţiunile Malaysian Air au înregistrat la bursă cel mai semnificativ declin din ultimele nouă săptămâni

19

Acțiunile Malaysian Airline System au înregistrat la bursă cel mai semnificativ declin din ultimele nouă săptămâni, după prăbușirea joi a aeronavei Boeing 777 aparținând companiei malaeziene, la patru luni de la dispariția zborului MH370 pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, cu 227 de pasageri și 12 membri ai echipajului la bord, transmit Bloomberg și Reuters.

La prima ședință de vineri a bursei de la Kuala Lumpur, acțiunile Malaysian Air au scăzut cu 11%, extinzând declinul de anul acesta la 35%. Indicele FTSE Bursa Malaysia KLCI înregistra vineri o scădere de 0,5%, iar moneda din Malayezia s-a depreciat cu 0,4% față de dolar.

Zborul 17 al Malaysian Air, cu 298 de pasageri și membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit joi la circa 50 de kilometri de orașul Donețk, unde se desfășoară lupte între armata ucraineană și separatiștii proruși.

Compania aeriană, care din 2011 a pierdut 1,4 miliarde de dolari, a accelerat revizuirea generală a afacerilor sale, după dispariția avionului companiei Malaysian Airlines, după ce căutarea zborului MH370 ar putea deveni cea mai scumpă din istoria aviației, cu 26 de țări care au pus la dispoziție avioane, nave și sateliți în acest mare efort internațional.

‘Este ceva șocant. Investitorii vor în primul rând să vândă și ulterior să obțină mai multe informații. Acest accident va spori temerile privind siguranța companiilor aeriene în general’, a apreciat analistul Geoffrey Ng, de la Fortress Capital Asset Management din Kuala Lumpur.

‘Două astfel de accidente într-un interval scurt de timp reprezintă un atac asupra întregului sistem aerian. Acest accident va afecta întregul sistem aviatic din Malaezia’, a apreciat Kapil Kaul, șeful pentru Asia de Sud a Centrului pentru Aviație CAPA.

Majoritatea burselor mondiale au închis în scădere joi și vineri, investitorii fiind îngrijorați de consecințele unei escaladări a tensiunilor în estul Ucrainei asupra economiei mondiale.

Vineri, bursa japoneză a închis în scădere cu 1,01%, indicele principal Kospi al bursei de la Seul a înregistrat un declin de 0,07%, indicele principal Kospi ajungând la valoarea de 2.019,42 puncte, în timp ce indicele Shanghai Composite de la Shanghai Stock Exchange a urcat cu 0,17%, la 2.059,07 puncte.

Joi, piețele bursiere americane au început ședința într-o manieră echilibrată însă anunțul prăbușirii unui avion malaezian de pasageri în estul Ucrainei a provocat imediat scăderi pe bursă.

Și bursele europene au deschis vineri în scădere, de la un declin de 0,4% la Londra, până la 0,45% la Paris și 0,51% la Frankfurt. La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna august urcat la 108,28 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna august a crescut cu 1,99 dolari, ajungând la valoarea de 103,19 dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata