Alegerile locale din Ucraina vor avea loc după 2015

Alegeri locale în estul Ucrainei care să respecte standardele internaționale vor fi organizate după 2015, a declarat vineri președintele francez Francois Hollande la sfârșitul unui summit cvadripartit la Paris, respingând desfășurarea unui scrutin programat la 18 octombrie de separatiștii proruși, informează Reuters și France Presse.

„În ceea ce privește alegerile … va dura mai mult. Noi nu dorim desfășurarea de alegeri în teritoriile din estul Ucrainei în condiții ce nu ar respecta (acordul de la) Minsk”, a precizat el, referindu-se la așa-numitul proces de pace de la Minsk, notează Reuters.

Alegerile locale vor avea loc „dincolo de calendarul din 2015” pentru a permite un „scrutin incontestabil”, a explicat Hollande într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, care a subliniat că aceste alegeri se vor ține „în conformitate cu legislația ucraineană”.

„Prin urmare, este chiar acum sigur că — din moment ce avem nevoie de trei luni pentru a organiza alegerile — vom merge dincolo de data stabilită pentru (implementarea acordului n.r.) Minsk, care este 31 decembrie”, a mai spus președintele francez după discuții cu liderii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroșenko și german Angela Merkel.

Acordul de la Minsk prevede ca Ucraina să recupereze controlul deplin asupra frontierelor sale până la finele anului, amintește Reuters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata