BCE menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 0,05%

Banca Centrală Europeană a decis să mențină dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim istoric de 0,05%, pentru a impulsiona creșterea și inflația, relatează agenția EFE.

BCE a anunțat că, miercuri, Consiliul Guvernatorilor, reunit la sediul central de la Frankfurt, a decis, de asemenea, să mențină nemodificată și dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum și dobânda la depozite, la minus 0,20%.

Reprezentanții băncilor din zona euro au afirmat, într-un sondaj realizat recent de către BCE, că programul de cumpărare de active, anunțat la finele lui ianuarie, a dus la îmbunătățirea situației lor financiare.

De asemenea, instituțiile de credit au semnalat că au utilizat lichiditatea adițională a programului în special pentru a garanta împrumuturile pentru companii și, în mai mică măsură, pentru refinanțarea sau cumpărarea altor active negociabile.

Programul de cumpărare active a contribuit și la relaxarea condițiilor de creditare pentru companii, tendința care, estimează băncile, va crește în următoarele șase luni, ca urmare a îmbunătățirii situației lor financiare.

BCE a început pe 9 martie achiziționarea de obligațiuni publice din zona euro și până în prezent a achiziționat titluri în valoare de circa 62 miliarde euro.

Banca vrea să achiziționeze anul titluri publice în valoare de 60 miliarde euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata