Biserică ortodoxă din secolul al XIII-lea, scoasă la vânzare în Turcia

O biserică bizantină datând din secolul al XIII-lea din orașul turc Zeytinbagy (denumirea grecească Triglia, turcii îi mai spun Tirilye), din provincia Bursa, a fost scoasă la vânzare pe site-ul unei agenții imobiliare, scrie ziarul turc Todays Zaman, citat de pravoslavie.ru.

Cunoscută sub numele de ‘Panagia Pantovasilissa’, biserica este închinată Maicii Domnului. Este considerată a fi prima biserică ai cărei pereți au fost decorați cu fresce. Totodată, în această biserică s-au păstrat coloanele aduse din Alexandria.

Potrivit experților, arhitectura zidurilor bisericii arată ca ea a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea. În interior se pot vedea încă fresce și mozaicuri datând din secolul al XIV-lea, elemente care, în opinia specialiștilor, ar trebui incluse in patrimoniul mondial al UNESCO.

Biserica a funcționat până în anul 1922, lăcașul trecând apoi în proprietate privată după ce grecii din regiune au emigrat.

Agentul imobiliar care a scos biserica la vânzare a stabilit prețul de un milion de dolari, incluzând lăcașul de cult nu la categoria ‘monumente istorice’, ci la categoria ‘clădiri având mai mult de 30 de ani de la construcție’.

Potrivit cotidianului rus Izvestia, în vechea biserică bizantină ar urma să fie deschis un hotel sau un restaurant. Este deja a doua biserică ortodoxă scoasă la vânzare în 2015 în Turcia. În luna ianuarie, a fost pusă în vânzare o biserică din secolul al XVIII-lea din orașul Kayseri (centrul Turciei). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Ei ne transforma bisericile de acolo în cârciumi și noi le construim aici moschei. Asta da echitate

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata