Britanicii sunt şocaţi: Muncitorii imigranţi din Europa de Est se transformă în vagabonzi alcoolizaţi

19

Una dintre cele mai influente organizaţii britanice de binefacere şi de apărare a drepturilor omului, Thames Reach, a publicat un raport privind situaţia dramatică a muncitorilor imigranţi din Europa de Est, printre care predomină polonezii.

Raportul prezintă date despre fenomene precum hoţia, alcoolismul şi alte ‘atribute ale vagabondajului’ caracteristice pentru imigranţii care şi-au pierdut locul de muncă. Anul acesta, guvernul britanic a alocat deja 200.000 de lire sterline (peste 300.000 de dolari) ca ajutor pentru imigranţii polonezi fără adăpost, pentru ca aceştia să se poată întoarce acasă. Însă, multora dintre ei pur şi simplu le este ruşine să se întoarcă acasă cu mâinile goale, notează, luni, cotidianul rus Novâie Izvestia.

În 2008, înainte de începutul crizei financiar-economice mondiale, în ţări ale Europei de Vest, în special în Marea Britanie şi Irlanda, lucrau peste 2 milioane de polonezi. Potrivit Consiliului de Business de la Varşovia, economia Poloniei se alimenta anual cu 5-6 miliarde de euro, pe care muncitorii polonezi îi trimiteau acasă. Cu doi ani în urmă, salariul mediu al unui muncitor polonez din Marea Britanie era de circa 1.480 de lire sterline (peste 2.200 de dolari), în timp ce aceeaşi activitate prestată în patrie le-ar fi adus doar 348 de lire (circa 500 de dolari).

Întâi, muncitorii polonezi au rămas fără muncă în Irlanda, apoi în Marea Britanie. Potrivit unor date estimative, în ultimii doi ani au rămas fără un loc de muncă aproximativ jumătate dintre muncitorii din Europa de Est care munceau în Marea Britanie. Dintre aceştia, doar o parte s-au întors acasă.
În aşteptarea unor vremuri mai bune, mulţi dintre muncitorii est-europeni nu se grăbesc să părăsească Marea Britanie şi alunecă treptat în cea mai neagră mocirlă.

‘Sub unul dintre podurile Londrei am dat peste un grup de polonezi, estonieni şi lituanieni care şi-au pierdut locul de muncă. Ne-am îngrozit: aceşti oameni mâncau şobolani!’, relatează secretarul de presă al Thames Reach, Mike Nicholas.
Potrivit lui Nicholas, în ultimul an a crescut în mod catastrofal numărul de furturi comise de imigranţi. Însă, problema lor principală este alcoolismul.

De aceea, aceştia fură în special produse alimentare şi băuturi alcoolice sau substanţe care conţin alcool. De exemplu, din magazinele londoneze a dispărut substanţa folosită pentru dezinfectarea mâinilor şi care conţine 70% alcool pur. În anul în curs, din cauza respectivei ‘băuturi’ au murit deja 4 oameni.
Muncitorii imigranţi din Marea Britanie nu pot beneficia de ajutor social dacă nu demonstrează oficial că au muncit în ţară 12 luni. Din acelaşi motiv, imigranţii nu pot fi primiţi în adăposturi, notează ziarul rus.

Guvernul britanic a alocat deja Thames Reach o sumă de 200.000 de lire sterline ca ajutor acordat muncitorilor imigranţi care doresc să se întoarcă în patrie. În acest an, deja 400 de polonezi au putut fi trimişi cu succes acasă. Însă, majoritatea est-europenilor rămaşi fără un loc de muncă refuză să părăsească Marea Britanie, preferând să trăiască în cele mai îngrozitoare condiţii. După cum explică acest fenomen psihologii polonezi, oamenilor care au rămas fără loc de muncă le este ruşine să se întoarcă acasă cu mâinile goale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata