„Capitalul matern” din Rusia, mijloc de depăşire a crizei demografice

Rusia traversează o criză demografică fără precedent. În pofida numărului destul de mare de imigranţi care se stabilesc în Federaţia Rusă, populaţia ţării cu cel mai mare teritoriu din lume se reduce vertiginos.

Are loc o îmbătrânire accentuată a populaţiei, în condiţiile unei speranţe de viaţă destul de reduse şi a mortalităţii în masă printre bărbaţii de vârstă mijlocie, mortalitate comparabilă cu cea ce se înregistra în Occident în perioada interbelică sau cu situaţia actuală din cele mai sărace ţări în curs de dezvoltare. Pe fondul unei natalităţi scăzute tipice pentru întreaga Europă, cotidianul austriac Der Standard se întreabă: ‘Oare nu cumva Rusia moare?’

Premierul rus Vladimir Putin, care consideră că problema demografică este, în prezent, de cea mai mare actualitate, a decis să resusciteze politica sovietică de majorare a natalităţii, politică ce aminteşte de cea stalinistă din perioada 1936-1944 sau de cea brejnevistă din 1981, conferindu-i însă noi forme, scrie Der Standard. Astfel, fiecare femeie din Rusia care naşte un al doilea copil primeşte, în momentul când copilul atinge vârsta de 3 ani, câte 250.000 de ruble, sumă neimpozabilă şi protejată în faţa inflaţiei.

Cu alte cuvinte, subliniază publicaţia, Rusia mizează pe sprijinirea arhaică a natalităţii, în loc să modernizeze politica socială şi cea anti-alcool, în loc să îmbunătăţească situaţia din domeniul sănătăţii. În acelaşi timp, continuă Der Standard, după destrămarea Uniunii Sovietice, numărul sinuciderilor s-a dublat în Rusia, ajungând la 57.000 pe an. După cazurile de moarte violentă (accidente, sinucideri, crime), o cauză de decesului prematur al bărbaţilor ruşi este alcoolul.

La vremea sa, succese înregistrase campania anti-alcool iniţiată de liderul rus Mihail Gorbaciov, în timpul căreia în numai 3 ani de zile consumul de alcool pe cap de locuitor s-a redus de la 13 la 5 litri pe an, însă apoi a crescut din nou la 11 litri, se spune în articol.

Problema nu constă, însă, doar în aceste cifre ridicate, ci în faptul că în Rusia se înregistrează un mare consum de alcool contrafăcut, de calitate foarte proastă, şi chiar de produse ce conţin alcool, începând de la loţiuni după bărbierit şi terminând cu produse chimice. Astfel, în fiecare an circa 40.000 de cetăţeni ruşi mor în urma intoxicărilor cu alcool. Este puţin probabil ca un asemenea declin social să poată fi stopat doar cu ajutorul ‘capitalului matern’, conchide ziarul austriac.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lorenzo spune

    Le dorim „moarte usoara”.Sau cum ar spune Basescu”Va doresc sa muriti bine”.Poate in felul asta vom scapa lumea de o ciuperca otravitoare.Speram ca mamele sa isi dea seama ca sunt folosite si sa nu puna botu’ la banii acordati de Putin.Iar daca pun botu , sa ii foloseasca pentru a cumpara alcool pentru cei mici, ca sa ii initieze in ceea ce stiu rusii sa faca mai bine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata