Cazul Vardanian: serviciile secrete transnistrene au transformat un biet reporter într-un James Bond

Autorităţile separatiste ale Transnistriei au dejucat un complot al serviciilor de securitate moldoveneşti nu doar împotriva Tiraspolului, ci chiar împotriva Moscovei.

‘Planurile mişele’ ale Chişinăului au fost dezvăluite la televiziunea locală chiar de jurnalistul tiraspolean Ernest Vardanian, arestat la 7 aprilie de autorităţile transnistrene, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Chişinăului.
Însă, familia jurnalistului este convinsă că dosarul este unul fabricat şi au adresat deja Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) o plângere împotriva autorităţilor Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova, relatează, joi, cotidianul rus Kommersant.

Scandalul de spionaj, în centrul căruia s-a pomenit Vardianian, s-a declanşat în urmă cu o lună, când jurnalistul, care colabora cu agenţia de presă rusă ‘Novâi Reghion’ şi cu ziarul de la Chişinău ‘Puls’, fusese arestat de angajaţi ai aşa-zisului Minister al Securităţii de Stat al republicii transnistrene şi acuzat de ‘spionaj şi trădare de patrie’.

La 11 mai, când jurnalistul a împlinit 30 de ani, pe postul local de televiziune a fost prezentat un reportaj în care Vardanian, încercând să nu privească spre camera de filmat, relata cum în 2001, pe vremea când era student la Chişinău, fusese racolat de serviciile de securitate ale Republicii Moldova. Potrivit lui Vardianian, ofiţerii Nicolae Botezatu şi Ion Leanu l-ar fi forţat la colaborare, ameninţându-l cu probleme la universitate pe el şi pe soţia sa Irina.

După cum s-a destăinuit Vardianian, lui i s-au cerut informaţii despre Transnisria şi despre întrevederi cu înalţi funcţionari transnistreni, precum şi despre opinii ale unor diplomaţi străini cu care el se întâlnea des în calitate de reporter. Însă, s-a dovedit că planul cel mai perfid al ofiţerilor Botezatu şi Leahu viza Rusia.
După ce aceştia au aflat că Vardianian fusese selecţionat pentru un post în cadrul secretariatului ONU de la New York, Botezatu şi Leahu l-ar fi atenţionat că acolo el va trebui să-şi continue activitatea clandestină, deja împotriva altor state, în primul rând împotriva Rusiei.

În finalul reportajului, Vardanian îşi face mea culpa în legătură cu faptele comise şi îi îndeamnă pe transnistreni să fie vigilenţi şi să nu-i repete greşelile. Rudele jurnalistului arestat nu cred, însă, în vinovăţia şi nici în ‘confesiunea’ lui. ‘A fost obligat să spună un text pregătit din timp, pe care l-a turuit ca pe Tatăl nostru.
Toate acestea sunt un circ ieftin’, şi-a exprimat convingerea soţia jurnalistului. De aceaşi opinie este şi mama reporterului, Tamara Şagunian. ‘A fost obligat să spună acestea’, a declarat femeia.

Oricum, punctul pe ‘i’ în cazul Vardianian îl va pune justiţia: nu doar cea transnistreană, ci în special CEDO, unde s-au adresat rudele jurnalistului. În condiţiile în care Transnistria nu este subiect recunoscut pe plan internaţional, plângerea este îndreptată împotriva Rusiei şi Republicii Moldova.
Interesele lui Vardianian la CEDO sunt reprezentate de avocatul de la Chişinău, Alexandru Postică, convins că ‘mărturiile de la televizor’ ale clientului său vor duce la un verdict favorabil în acest caz.

‘În condiţiile în care un om nu primeşte timp de o lună vizita unor avocaţi şi în tot acest timp este interogat, el poate mărturisi chiar şi asasinarea lui Kennedy’, declară Postică. În ceea ce priveşte plângerea îndreptată împotriva Rusiei, aceasta a fost formulată deoarece Moscova sprijină regimul transnistrean. Potrivit Kommersant, ‘cazul Vardianian’ ar putea avea repercusiuni asupra vieţii politice din Transnistria.

La sfârşitul anului, în regiune sunt programate alegeri parlamentare, iar favorit este considerat partidul de opoziţie ‘Obnovlenie’, anti-Smirnov. Este puţin probabil ca ceva să împiedice victoria acestei formaţiuni politice: poate doar o nouă ‘confesiune’ a lui Vardanian, în care acesta ar ‘recunoaşte’ că primea informaţiile secrete de la liderii ‘Obnovlenie’, conchide ironic Kommersant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata