Cel puţin şase morţi şi numeroşi răniţi într-o avalanşă pe Everest

Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa vineri într-o avalanşă pe Everest, probabil şerpaşi nepalezi care pregătesc accesul pe munte, cu puţin timp înainte de debutul sezonului de vârf, la sfârşitul lui aprilie, au anunţat responsabili nepalezi, precizând că numeroşi alpinişti sunt de asemenea răniţi, relatează AFP.

”Salvatorii au recuperat deja patru corpuri neînsufleţite şi acţionează pentru scoaterea altor două îngropate în zăpadă”, a declarat Ang Tshering Sherpa, preşedintele Asociaţiei alpiniştilor din Nepal. El a precizat că avalanşa s-a declanşat la ora locală 6:45, la circa 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită ”popcorn field”, care duce la gheţarul Khumbu. Numeroşi alpinişti sunt răniţi, a mai spus el, neputând să indice o cifră.

Un responsabil din Ministerul nepalez al Turismului a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că victimele sunt de origine nepaleză şi pregăteau calea ce duce spre vârful muntos. ”Știm că 14 alpinişti nepalezi cărau bagaje şi echipamente în această zonă, dar nu ştim încă numărul celor afectaţi”, a afirmat el.

Un responsabil al agenţiei americane de alpinism a declarat la CNN că avalanşa s-a produs în timp ce şerpaşii pregăteau calea de acces pentru alpinişti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata