Menţinerea cât mai constantă a glicemiei – cea mai eficientă metodă de slăbire

1

Singurul mod prin care greutatea corporală poate fi redusă și apoi menținută este acela de a schimba, pentru tot restul vieții, atât obiceiurile alimentare, cât și pe cele legate de activitatea fizică regulată, recomandă nutriționiștii.

„În general, dietele populare pun în pericol sănătatea, pentru că fie sunt fade (se bazează doar pe alimente sărace caloric, dar și nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limitează drastic aportul de glucide). În plus, aceste diete se adresează întregului public, fără a ține seamă de particularitățile fiecărei persoane în parte: stare de sănătate, circumstanțe socio-profesionale etc. și deci, de la bun început, este înțeles faptul că nu pot funcționa pentru toată lumea la fel”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, soluția optimă este un program nutrițional personalizat, care are ca scop furnizarea tuturor nutrienților necesari organismului și unei vieți sănătoase și echilibrate.

„Învățarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare a acestora și conștientizarea actului alimentar, cu toate implicațiile sale, sunt doar câteva dintre beneficiile obținute în urma adoptării unui astfel de program nutrițional. În plus, dieta personalizată nu face schimbări majore și abrupte în tranziția de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hrănire”, a spus Alexandrescu.

Aceasta a adăugat că greutatea corporală este controlată de numărul de calorii ingerate, dar și de cele consumate într-o zi, iar pentru a slăbi trebuie ingerate mai puține calorii decât poate consuma organismul.

„Acest lucru este posibil dacă se stabilește și se urmează un plan de alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și unul care să presupună exerciții fizice regulate. Din punct de vedere al programului alimentar, o dietă care restricționează porțiile și exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioadă îndelungată, și atunci singura alternativă este o dietă care să țină cont de alimentele sănătoase preferate și care să asigure suficiente calorii și nutrienți și mai ales diversitate alimentară. O dietă echilibrată ar trebui să acopere următoarele cerințe nutriționale: până la 15% proteine, 30% lipide și 55% glucide (carbohidrați). Atunci când pierderea ponderală este impusă, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor și frecvența meselor sunt principala preocupare, se obțin efecte durabile în timp”, a arătat Lygia Alexandrescu.

În același timp, trebuie asigurate vitaminele și mineralele din alimente și, dacă este cazul, ele trebuie furnizate din suplimente, pentru asigurarea unei viteze metabolice optime, a mai spus nutriționistul, care a precizat că, atunci când organismul se află în stare de repaus, el consumă o cantitate de energie minimă necesară pentru a asigura funcționarea organelor vitale și menținerea temperaturii sale normale. Totodată, atunci când facem exerciții fizice, corpul are nevoie de mai multă energie și metabolismul accelerează pentru a i-o furniza.

Nutriționistul a menționat trei reguli prin care metabolismul poate fi îmbunătățit în mod natural, printr-un mod de viață sănătos.

Prima regulă este aceea de a se mânca des, de a nu se sări peste mese și a se consuma gustări sănătoase între mese.

„Prin mese frecvente se evita înfometarea, se asigură o sursă constantă de energie și se menține eficiența metabolismului. Organismul uman este dotat cu un mecanism de supraviețuire prin care se depozitează grăsimea pentru a ne proteja de înfometare. Atunci când sărim peste mese sau ținem o dietă foarte strictă, organismul ‘consideră’ că urmează o perioadă grea, de înfometare și reacționează prompt, încetinind metabolismul pentru a conserva energia. Se conservă în special depozitele de grăsime, pierderea în greutate are loc în special prin pierderea apei și a țesutului muscular. De aceea, pentru a mări metabolismul este indicat să mâncăm de 5 ori pe zi, 3 mese principale și gustări între ele. În acest fel, asigurăm un metabolism ridicat pe tot parcursul zilei”, a precizat nutriționistul.

O altă regulă este aceea de a face exerciții fizice în mod regulat.Nu numai că efortul fizic duce la creșterea metabolismului, dar acesta din urmă va rămâne la cote înalte și pentru o importantă perioadă de timp după terminarea exercițiului. Este o modalitate sigură de a arde mai multe calorii”, a arătat Alexandrescu.

Cea de-a treia regulă constă în menținerea cât mai constantă a glicemiei, care este cea mai eficientă metodă de slăbire.

„Nu trebuie renunțat niciodată la o masă principală (în special la micul dejun) și trebuie consumate gustări (fructe și legume proaspete) bogate în nutrienți între aceste mese principale. Alimentația echilibrată, mesele dese și reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbată, furnizează constant energie organismului și mențin un metabolism eficient și o siluetă armonioasă, fără prea mare efort”, a mai explicat nutriționistul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata