David Cameron se declară hotărât să lupte până la capăt împotriva numirii lui Juncker la conducerea CE

Premierul britanic David Cameron a declarat marți că se va bate ‘până la capăt’ împotriva desemnării lui Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene, deși presa britanică consideră că el este pe cale să piardă această bătălie în fața cancelarului german Angela Merkel, care se arată la rândul ei hotărâtă să-l sprijine în continuare pe fostul premier luxemburghez, consemnează AFP.

În timpul unei conferințe de presă ocazionate de vizita premierului chinez Li Keqiang la Londra, Cameron a subliniat că este exclus să-și schimbe punctul de vedere, chiar dacă pare tot mai izolat în încercarea de a-l împiedica pe Juncker să preia conducerea Comisiei Europene.

‘Există un principiu important potrivit căruia membrii Consiliului European, șefii de stat și de guvern, sunt cei care propun candidatul ce va conduce Comisia Europeană. Este un principiu foarte important și voi continua să-l apăr și să mă opun până la capăt ca Parlamentul European să ne impună pe cineva’, a explicat premierul britanic.

Premierul britanic a amenințat la sfârșitul lunii mai că dacă Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la președinția Comisiei Europene, obține acest post, atunci în Marea Britanie se va organiza mai devreme referendumul în urma căruia această țară ar putea părăsi Uniunea Europeană.

Citeste si:  Paris: 1.331 din totalul căsătoriilor oficiate în 2014 au fost între persoane de acelaşi sex

Guvernul de la Londra îl consideră pe Juncker drept un federalist european de modă veche și dorește ca la conducerea Comisiei Europene să fie desemnată o persoană mai favorabilă reformării Uniunii Europene și diminuării atribuțiilor acesteia, orientări care să vină în întâmpinarea votului în favoarea euroscepticilor la ultimul scrutin europarlamentar.

Însă, potrivit ediției de marți a cotidianului The Times, jocurile sunt făcute, iar liderul conservator britanic a cam pierdut partida după ce cancelarul german și-a reafirmat sprijinul pentru Juncker. În aceste condiții, scrie The Times, Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, nu mai are altă opțiune decât să propună șefilor de stat și de guvern să aprobe la reuniunea de pe 26-27 iunie desemnarea fostului premier luxemburghez. În virtutea Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European va trebui să se pronunțe prin vot asupra acestei propuneri, fapt care ar urma să se petreacă la ședința de pe 15 iulie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata