Dmitri Medvedev: Vina pentru evenimentele din Ucraina o poartă mai ales conducerea acestei ţări

Cea mai mare parte din vină pentru evenimentele din Ucraina o poartă toți conducătorii acestei țări, a declarat, marți, premierul rus Dmitri Medvedev, în timpul întâlnirii cu membri ai partidului Rusia Unită, la Marii El, informează ITAR-TASS.

‘Nici măcar nu mă refer la oameni concreți’, a spus Medvedev, subliniind că ‘pentru ceea ce se întâmplă azi în Ucraina poartă răspunderea toți conducătorii statului ucrainean — și foști, și actuali’.

De asemenea, potrivit lui Medvedev, ‘o bună parte din răspundere o poartă cei care au alimentat evenimentele de la Kiev și au contribuit la lovitura de stat care s-a produs acolo la începutul anului’.

În opinia premierului rus, indiferent care ar fi fost atitudinea față de fosta putere din Ucraina, inclusiv față de ex-președintele Viktor Ianukovici, ‘aceea era o putere legală, ce avea nivelul de legitimitate necesar’. ‘Ea (puterea) a fost doborâtă ilegal și după aceea s-au produs toate acele evenimentele dramatice’, a subliniat șeful guvernului rus.

Medvedev este convins că ‘dacă nu ar fi fost poziția anumitor state, care, de fapt, au alimentat acest proces, au contribuit la lovitura de stat, lucrurile s-ar fi putut rezolva’. În acest caz, ar fi fost desfășurate alegeri prezidențiale și parlamentare normale. ‘De fapt, totul a fost impus, cu utilizarea de tehnologii specifice’, a afirmat premierul rus.

În același timp, Dmitri Medvedev a subliniat că Rusia dorește ca situația din statul vecin să se liniștească și să intre pe un făgaș constituțional, pentru că evenimentele din Ucraina nu pot lăsa indiferentă comunitatea rusă. ‘Orice s-ar spune, s-ar scrie, ucrainenii le sunt rușilor foarte aproape: avem o istorie comună, o economie comună, în pofida faptului că locuim în țări diferite. Aș spune mai mult: avem o soartă comună’, a subliniat Medvedev.

Potrivit declarațiilor lui Medvedev, Rusia speră că noile autorități de la Kiev îi vor auzi pe oponenții lor, pentru că doar în acest caz va putea fi asigurată pacea civilă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata