Emmanuel Macron din Franța comemorează „oda voinței politice” a lui Napoleon Bonaparte

Președintele Emmanuel Macron a depus o coroană de flori la mormântul lui Napoleon Bonaparte, comemorând bicentenarul morții unui împărat care a răsturnat nașterea Republicii înainte de a extinde imperiul Franței în bătălii sângeroase din Europa.

Numeroși președinți din trecut au evitat să aducă un omagiu unuia dintre cei mai divizori ai Franței, dar într-un discurs la Institutul Franței, înființat de Napoleon pe malul râului Sena, Macron a spus că istoria ar trebui confruntată.

Pentru unii, Napoleon era un geniu militar, un modernizator și un erou național. Pentru alții, el era un imperialist, militant și sclav.

Aniversarea a fost un moment de „comemorare iluminată”, deși nu de sărbătoare, a spus Macron. El a descris decizia lui Napoleon de a restabili sclavia drept o trădare, dar a lăudat un om care a contribuit la modelarea Franței moderne.
„Dacă splendoarea sa rezistă eroziunii timpului, este pentru că viața lui poartă în fiecare dintre noi un ecou intim”, a spus Macron. „Napoleon face parte din noi”.

Napoleon a preluat puterea într-o lovitură de stat din 1799, dărâmând democrația în curs de înaintare care a depus monarhia. Victoriile câmpului de luptă și-au răspândit puterea în toată Europa înainte de înfrângerea sa împotriva britanicilor de la Waterloo.

El a redus progresele în drepturile femeilor și a inversat abolirea sclaviei în coloniile Franței, în timp ce Franța și Anglia luptau pentru supremație în comerțul cu zahăr din Indiile de Vest.

Administrator principal, a creat codul penal al Franței, precum și sistemul administrativ al prefecților și al liceelor, existente în prezent.
În afara Les Invalides, unde se află mormântul lui Napoleon, câteva zeci de susținători pro-Napoleon au scandat „Trăiască Franța, trăiască împăratul”.

„Viața lui Napoleon este o odă a voinței politice. Calea unui copil din Ajaccio care a devenit stăpânul Europei arată clar că un bărbat poate schimba cursul istoriei”, a spus Macron, cel mai tânăr lider din Franța, de la Napoleon.

Aniversarea devenise profund politizată într-o țară care se află la un an de la alegerile prezidențiale.

Liderul de extremă dreaptă Marine Le Pen, principalul provocator al lui Macron la 12 luni de la vot, l-a criticat pe președinte pentru că nu a sărbătorit moștenirea „unui etern erou francez”.

Deputatul parlamentar Alexis Corbiere a spus anterior că nu ar trebui să se aducă un omagiu unei persoane „care a îngropat prima experiență republicană din istoria noastră”.

Napoleon a murit în exil pe Sfânta Elena în Oceanul Atlantic de Sud la vârsta de 51 de ani.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata