Georgia i-a vândut Iranului rachete ucrainene?

13

Ministerul Apărării al Georgiei vânduse Iranului, cu vreo doi¬trei ani în urmă, rachete cumpărate din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat ziarului Rezonansi candidatul la funcţia de edil-şef al cąitalei georgiene, Zviad Dzidziguri, lider al Partidului Conservator. În sprijinul afirmaţiilor sale, Dzidziguri citează o sursă anonimă de informaţie ‘din cadrul organismelor de securitate’, informează cotidianul rus Izvestia.

‘Am aflat despre aceasta de la serviciile corespunzătoare ale SUA, iar astăzi în cadrul Ministerului Apărării al Georgiei are lor o revizie serioasă. Tocmai din acest motiv a fugit din ţară fostul ministru al apărării David Kezeraşvili, din această cauză a izbucnit un scandal de proporţii’, a declarat Dzidziguri. Potrivit jurnaliştilor georgieni, Kezeraşvili locuieşte de mai multe luni în Istrael.

De asemenea, în opinia lui Dzidziguri, tot de acest subiect este legată şi vizita desfăşurată la Tbilisi, în perioada 6-7 mai, de către directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) al SUA, Robert Mueller. Acesta s-a întâlnit cu miniştrii de interne şi de justiţie ai Georgiei, Vano Merabişvili şi Zurab Adeişvili.
Chiar dacă presa de la Tbilisi nu a reuşit să afle amănunte despre negocieri, liderul conservatorilor georgieni nu se îndoieşte de sursa sa de informaţie şi le propune jurnaliştilor să desfăşoară propria ancheta.

Deocamdată, autorităţile georgiene nu reacţionează la aceste acuzaţii, însă în discuţii private reprezentanţii puterii dau de înţeles că ‘versiunea lui Dzidziguri’ constituie un element al campaniei electorale. Ziarul Izvestia remarcă faptul că declaraţiile lui Dzidziguri s-au făcut auzite pe fondul ‘cochetării’ preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili cu liderii Iranului.
Zilele trecute, Tbilisi şi Teheran au convenit asupra desfiinţării regimului de vize, a deschiderii unui consulat iranian la Batumi şi a unui schimb de vizite dintre premierul Georgiei şi ministrul de externe al Iranului. De asemenea, potrivit ziarului Tehran Times, Saakaşvili l-a invitat la Tbilisi pe preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata