Germania respinge solicitarea de creştere a salariilor cu 6% în sectorul public

26

Guvernul Germaniei a respins cererea sindicatelor referitoare la creşterea cu 6% a salariilor în sectorul public, transmit DPA şi Reuters.

Sindicatele, care reprezintă aproape 2,3 milioane de angajaţi din sectorul public, susţin că ritmul solid de creştere al celei mai mari economii europene permite Executivului să majoreze salariile.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, care a condus negocierile, a respins solicitarea, considerând că solicitările sunt „neaşteptat de ridicate comparativ cu alte sectoare”. Dacă s-ar aproba majorarea, costurile totale ar ajunge la aproximativ 1,7 miliarde de euro pe an, un nivel inacceptabil, a afirmat oficialul german.

Sindicatul din domeniul serviciilor Verdi susţine că serviciile publice trebuie să rămână atractive, în special pe fondul creşterii cererilor, provocate de fluxul masiv de refugiaţi în Germania.

Asociaţia oraşelor germane a avertizat împotriva supraîndatorării municipalităţilor, apreciind că multe guverne regionale se confruntă cu un nivel ridicat al datoriilor.

Negocierile vor fi reluate luna viitoare în oraşul Potsdam, din estul Germaniei.

Salariile reale în Germania au urcat anul trecut cu 2,5%, cel mai ridicat ritm de creştere din 2008, un nou indiciu al accelerării redresării celei mai mari economii europene, a anunţat luna aceasta Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Pe bază nominală, salariile au crescut anul trecut în medie cu 2,8%, în timp ce rata anuală a inflaţiei s-a situat la 0,3%. În 2014, salariile reale au crescut cu 1,4%.

Destatis a anunţat că încă nu a putut cuantifica impactul deplin al introducerii salariului minim de 8,50 euro brut pe oră în Germania, de la 1 ianuarie 2015. Datele arată că „plata angajaţilor cu salarii sub medie a înregistrat o creştere nominală”, apreciază Destatis.

În estul Germaniei, salariile au crescut anul trecut cu 3,9%, în timp ce în Vest avansul a fost de 2,5%.

Majorarea salariilor se datorează situaţiei favorabile a economiei şi a pieţei muncii, aproape 43 de milioane de germani având un loc de muncă în 2015. Rata şomajului în Germania este printre cele mai scăzute din UE.

Economia germană a înregistrat în 2015 o creştere de 1,7%, iar recent Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank, prognoza o expansiune de 1,8% în 2016 şi un avans de 1,7% în 2017. Însă, aceste prognoze sunt în pericol în condiţiile în care economia chineză a înregistrat cea mai slabă creştere din ultimii 25 de ani, iar Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit în scădere estimările privind perspectivele economiei mondiale pentru 2016 şi 2017. a(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News