Guvernul bulgar a îndrăznit să treacă la reforma administrativă

Guvernul din Sofia a îndrăznit să desfiinţeze 22 din cele 106 structuri ale administraţiei de stat, scrie joi ziarul sofiot Sega. Raportul de reformă administrativă prezentat de ministrul finanţelor Simeon Diankov prevede că alte 36 de unităţi administrative vor fi restructurate.

Decizia, însă, nu este definitivă, deoarece urmează să fie efectuată o analiză detaliată. Diankov a anunţat că până la sfârşitul anului alţi 2.500 de angajaţi din administraţia centrală vor fi disponibilizaţi, după ce până acum au fost desfiinţate aproximativ 10.800 de posturi administrative. În prezent numărul total al angajaţilor în administraţia centrală este de 63.816.

Ministrul Diankov a făcut comparaţie cu guvernarea precedentă, când numărul funcţionarilor din administraţia de stat a crescut cu 2136 în patru ani în ciuda faptului că guvernul premierului Serghei Stanişev a anunţat de două ori că a operat disponibilizări în administraţia publică.
Diankov a spus că prin reducerea administraţiei vor fi economisite 9-10 milioane de euro pe lună şi 100-125 milioane de euro pe an. Ministrul a precizat că o parte din reforme sunt realizate deja, iar restul se vor reflecta în bugetul pentru 2011.

Diankov nu a dezvăluit însă ce schimbări vor interveni în Ministerul de Interne, care are un un număr de 58.170 de angajaţi, fiind unul dintre cele mai mari. El a spus doar că ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov a promis că va face o reformă foarte ambiţioasă în minister, dar că va anunţa singur detaliile.
La toamnă va începe şi reforma în armată, a declarat ministrul apărării Aniu Anghelov. Nici el nu a oferit mai multe amănnte, mulţumindu-se să spună că reforma se va face în urma unei analize atente a structurii forţelor militare. Anghelov a mai spus că personalul administrativ din liceele militare va fi redus cu 40%.

Potrivit ziarului Standart, armata bulgară va fi redusă la jumătate. Una dintre cele mai plauzibile opţiuni pentru reformă în sectorul militar este reducerea numărului persoanelor angajate în armată de la 33.000 la 17.000. Motivul este că bugetul pentru apărare ale ţării a fost redus drastic în acest an şi este cu 38% mai mic decât în anul precedent.

Ministrul agriculturii Miroslav Naidenov a declarat că planul de reformă administrativă prevede disponibilizarea a 1.200 angajaţi din ministerul pe care-l conduce. Potrivit ministrului adjunct al afacerilor externe Valeri Racev, activitatea a 25 de misiuni diplomatice va fi revizuită; el nu a precizat însă câte exact vor fi închise. Racev a spus că Bulgaria ar putea împuternici alte ţări să emită vize bulgăreşti în misiunile lor din ţările în care Bulgaria îşi va închide ambasadele.

Nu am luat încă decizia pentru închiderea niciunei din ambasadele noastre, afirmă ministrul afacerilor externe Nikolai Mladenov într-un interviu pentru ziarul 24 Ceasa. El adaugă că o eventuală decizie în acest sens va putea fi luată pe baza unor analize foarte atente.
În caz că se ajunge la închiderea vreunei ambasade, acest lucru în niciun caz nu trebuie perceput ca o notă negativă pentru dialogul cu ţara respectivă. Dimpotrivă, singurul nostru motiv va fi situaţia financiară gravă în care se află statul, spune Mladenov.

Alături de reforma administrativă, şi cea din sistemul de pensii face parte din principalele subiecte abordate de presa bulgară de joi. Organizarea unui referendum pe tema reformei sistemului de pensii este propusă de Plamen Dimitrov, vicepreşedintele al Confederaţii Sindicatelor Independente, într-un interviu pentru Trud.
Reforma propusă de Ministerul Muncii prevede menţinerea vârstelor actuale de pensionare (60 de ani în cazul femeilor şi 63 în cel al bărbaţilor), dar creşterea numărului anilor de muncă.

Astfel, ca să iasă la pensie, fiecare bărbat trebuie să fi lucrat cel puţin 40 de ani în loc de 37, cum este în prezent, iar în cazul femeilor – 37 de ani în loc de 34 de ani. Dimitrov crede însă că cetăţenii trebuie întrebaţi ce exact ar prefera: creşterea vârstei de pensionare, cea a numărului anilor de muncă sau cea a valorii contribuţiilor pe care le plătesc în fondul de pensii. Sindicalistul este convins că cea mai mare parte din populaţie va alege cea de a treia opţiune.

Cu ideea de organizare a unui referendum pe tema reforma în sistemul de pensii nu este însă de acord Ivan Neikov, fost ministru al muncii. Dacă întrebăm populaţia dacă acceptă sau nu majorarea vârstei de pensii, atunci de ce să n-o întrebăm şi dacă doreşte să primească mai mulţi bani, muncind mai puţin, spune Neikov pentru 24 Ceasa.

Sindicaliştii susţin că ar fi mai bine să majorăm contribuţiile, dar dacă facem acest lucru va veni timpul când vom fi obligaţi să creştem atât numărul anilor de muncă, cât şi vârsta de pensionare, crede Neikov. În opinia sa, cel mai bine ar fi ca guvernul să anunţe un calendar pentru reforma sistemului de pensii în care să fie indicate clar toate fazele prin care va trece această reformă în următorii 20 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata