Istoria britanică, oglindită în noua caleaşcă a Reginei Elisabeta a II-a

19

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a mers la deschiderea sesiunii parlamentare, miercuri, cu o trăsură nouă, o veritabilă ‘capsulă a timpului’ construită din aproximativ o sută de fragmente de clădiri, nave și diverse alte relicve britanice, relatează ziarul ‘The Telegraph’ și AFP.

Ingeniosul vehicul este un cadou primit, cu opt ani întârziere, de Regina Elisabeta a II-a pentru a 80-a sa aniversare și valorează aproape 3,5 milioane de euro. Supranumită ‘Diamond Jubilee’, trăsura este rodul muncii de zece ani a 50 de persoane din Australia.

Pe trăsură se găsește o coroană care provine dintr-un element al navei comandate de amiralul Nelson în bătălia de la Trafalgar, în 1805. O fostă poartă a reședinței premierilor britanici din Downing street 10, un proiectil din timpul bătăliei de la Waterloo și piese provenite de la Catedrala Saint Paul, de la Turnul Londrei, de la Universitățile Oxford și Cambridge și-au găsit locul în noua caleașcă.

‘Doream să creez ceva realmente special pentru a marca domnia reginei’, a declarat Jim Frecklington, cel care a conceput și realizat trăsura. În vârstă de 64 de ani, el s-a ocupat în anii 1970 de caii reginei. A construit prima sa caleașcă regală în 1988, un cadou oferit reginei Elisabeta a II-a de Australia. ‘Diamond Jubilee’ nu fost însă o comandă oficială. Neavând bani să-și termine costisitorul proiect, Jim Frecklington și-a ipotecat casa din Australia, a relatat Daily Telegraph.

Prețioasa caleașcă va putea fi admirată, începând de duminică, la Palatul Buckingham din Londra. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News