O misiune spaţială indiană costă mai puţin decât un realizarea unui film de aventuri în spaţiul cosmic

15

Misiunea spațială indiană de studiere a planetei Marte costă mai puțin decât producția filmului Gravity realizată la Hollywood, a declarat luni prim-ministrul indian, Narendra Modi, citat de DPA.

Șeful guvernului indian a făcut această declarație la centrul spațial Sriharikota, din sudul Indiei, după lansarea cu succes a unei rachete ce transportă cinci sateliți din Franța, Germania, Canada și Singapore.

Filmul Gravity, produs în 2013 în format 3D, a costat 100 de milioane de dolari, iar sonda Mars Mission Orbiter India, lansată în noiembrie 2013 și programată să ajungă pe planeta roșie până în septembrie 2014, are costuri estimate la 80 de milioane de dolari.

„India are potențialul de a fi furnizor de servicii de lansare spațială al întregii lumi. Trebuie să lucrăm în vederea atingerii acestui obiectiv „, a declarat Modi, care consideră că programul spațial avansat include India într-un grup de elită la nivel mondial compus actualmente din „cinci sau șase țari”.

Explorarea spațiului a început în India în prima parte a anilor 60 cu cercetarea atmosferei superioare și a ionosferei peste ecuatorul magnetic care trece peste teritoriul țării, folosind rachete de sondare. Actualmente, palmaresul său științific include participarea la mai mult de 100 de misiuni în spațiul cosmic.

Misiunea indiană pe Marte este menită să colecteze date despre planeta roșie pe o perioadă cuprinsă între șase și zece luni, cu posibilitatea extinderii ei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata