Olimpiada este anulată? Comentariile oficialului japonez provoacă îndoieli

18

Un înalt oficial al partidului de guvernământ japonez a declarat joi că anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din acest an rămâne o opțiune în cazul în care criza coronavirusului devine prea gravă, aruncând o bombă pe o problemă arzătoare și trimițând social media într-o frenezie.
„Dacă pare imposibil să o mai facem, atunci trebuie să ne oprim în mod decisiv”, a declarat Toshihiro Nikai, secretarul general al Partidului Liberal Democrat, în comentariile către radiodifuzorul TBS.

Anularea este „desigur” o opțiune, a spus el, adăugând: „Dacă olimpiadele ar răspândi infecția, atunci pentru ce sunt olimpiadele?”

Cu țara aflată în mijlocul unui al patrulea val de infecții cu coronavirus, în ultimele săptămâni au reapărut îndoieli cu privire la faptul dacă Tokyo va putea găzdui Jocurile de vară – deja o idee nepopulară cu publicul.

Însă oficialii guvernamentali și organizatori au insistat în mod constant că Jocurile vor continua, iar faptul că un partid de guvernământ a făcut comentariul a fost suficient pentru a oferi comentariilor sale cea mai bună factură la știrile interne. „Jocurile Olimpice anulate” era în tendințe pe Twitter în Japonia, cu peste 45.000 de tweets de la utilizatori începând de joi după-amiază.

„Dacă această persoană o spune, anularea Jocurilor Olimpice pare a fi o realitate”, a scris pe Twitter @marumaru_clm referindu-se la Nikai, care este un susținător cheie al prim-ministrului Yoshihide Suga și este cunoscut pentru comentariile sale sincere.
„Ura! Asta e super! În cele din urmă, este anulat, anulat, anulat! ” a trimis pe Twitter un alt utilizator, @ haruha3156.

Ulterior, Nikai a emis o declarație scrisă pentru a-și explica poziția.

„Vreau ca Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo să aibă succes”, se spune în declarație. „În același timp, la întrebarea dacă vom găzdui (Jocurile) indiferent de ce, nu este cazul. La asta mă refeream prin comentariile mele. ”

Comitetul olimpic japonez (JOC) și guvernul de la Tokyo au refuzat să comenteze, în timp ce comitetul de organizare Tokyo 2020 nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Japonia se confruntă cu creșterea infecțiilor cu COVID-19, iar noile cazuri din Tokyo au crescut la 729 joi, cel mai mult de la începutul lunii februarie. Tokyo, Osaka și alte câteva prefecturi au intrat într-o cvasi-stare de urgență luna aceasta, cerând barurilor și restaurantelor să își scurteze orele.

Cu toate acestea, guvernul continuă pregătirile care încorporează măsuri de distanțare socială și alte restricții pentru Jocurile amânate, care vor începe pe 23 iulie și vor avea loc fără spectatori internaționali. Un releu de lanternă redus este deja în desfășurare.

„Vom ține (Jocurile) într-un mod care este fezabil”, a declarat Taro Kono, un ministru popular care se ocupă de vaccinarea Japoniei, într-un program TV separat, potrivit Kyodo News. „Asta poate fi fără spectatori”, a adăugat el.

Consilierul medical de top din Japonia, Shigeru Omi, a recunoscut că pandemia a intrat într-un al patrulea val, condus de tulpini mutante, profesorul Universității din Kyoto, Hiroshi Nishiura, a cerut într-un comentariu al revistei ca olimpiada să fie amânată.

Akira Koike, un parlamentar de opoziție din cadrul Partidului Comunist Japonez, a reacționat la comentariile lui Nikai pe Twitter spunând că organizarea evenimentului este deja „imposibilă” și că ar trebui luată o decizie rapidă cu privire la anulare.

Anularea sau amânarea Jocurilor probabil că nu ar afecta foarte mult economia Japoniei, dar ar avea un efect mai mare asupra sectorului serviciilor din Tokyo, a declarat miercuri un înalt oficial al Fondului Monetar Internațional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata